ThinkMobiles is one of most trusted companies conducting IT & software reviews since 2011. Our mission is to provide best reviews, analysis, user feedback and vendor profiles. Learn more about review process.

15 ilmaisen rekisterin puhdistustyökalun testaus & vertailu

Disclosure:

We may receive compensation when you click on links. Neither our writers nor our editors get paid to publish content and are fully committed to editorial standards .

Rekisterin puhdistusohjelmat ovat elintärkeitä siksi, että ne poistavat satoja tarpeettomia merkintöjä Windowsin laitteesta, esimerkiksi tiedostoja jotka eivät enää ole olemassa ja joiden manuaalinen poisto veisi tunteja. Sen sijaan että julkaisisimme tyypillisen listan parhaista ohjelmista, haluamme testata ja vertailla ilmaisia rekisterin puhdistustyökaluja.

Olemme valinneet 10 parasta rekisterin puhdistusohjelmaa joilla on parhaat käyttäjäpalautteet netissä. Yleisesti sanottuna kaikki niistä poistaa merkinnät kuten invalidit luokka-avaimet, ohjelmien pikakuvakkeet, jaetut DLL:t, sovellusten polut, aputiedostot, yhdistyneet tiedostot, tyhjät rekisteriavaimet, ja niin edelleen. Suurin osa niistä tarjoaa hyödyllisiä toimintoja kuten skannausprosessin, skannauksen ajastamisen, vakavuuden mittauksen, poissulkulistan, automaattiset varmuuskopioinnit, startup-managerin, ohjelman avaaminen startupissa, lokitiedostot. Ja kaikissa näissä rekisterin puhdistusohjelmissa on tietty “korjaa yhdellä klikkauksella” -toiminto. Voit myös lukea oppaamme tämänkaltaisista ohjelmista.

Ajatus testauksesta oli helppo: katsotaan kuinka monta virhettä kukin rekisterin puhdistaja löytää ja puhdistaa, ja miten se vaikuttaa tietokoneen tehoon. Käytimme tavallista pöytäkonetta jossa on 8GB RAM ja Windows 7 Professional. Mutta ensin nopea tavallinen tietojen vertailu ja lyhyet kuvaukset.

I. Lyhyt kuvaus

Ohjelma Ilmainen Kokeilujakso Pro-hinta Asentaja Koko Kieliä
IObit $19.99 48 MB 163 MB 34
Auslogics $8.48 15 MB 51 MB 7
AVG PC TuneUp $24.95 25 MB 60 MB 61
CCleaner 15 päivää $28.95 5 MB 5 MB 1
Defencebyte 1 MB 2 MB 31
Eusing 14 päivää $19.97 6 MB 8 MB 20
Glarysoft 60 päivää $39.99 59 MB 208 MB 26
System Mechanic $39.99 10 MB 43 MB 43
JetClean $39.95 6 MB 15 MB 21
jv16 Power Tools 4 MB 17 MB 28
LRC $39.96 52 MB 18 MB 10
Pointstone 4 MB 10 MB 1
Registry Life $19.97 6 MB 26 MB 50
WinUtilities 6 MB 19 MB 1
Wise Care 365 $39.95 18 MB 76 MB 2

Mittasimme kuinka monta rekisterivirhettä kukin näistä viidestätoista työkalusti löysi ja puhdisti, sekä kuinka se vaikutti tietokoneen käynnistysaikaan. Rehellisten tulosten saamiseksi olimme joka kerta luoneet palautuspisteen ja palasimme siihen testataksemme seuraavaa ohjelmaa. Näet tulokset taulukossa, mutta muista että rekisterin puhdistaja ei ole tietokoneen ylläpitotyökalu ja sitä ei ole suunniteltu nopeuttamaan tai optimoimaan tietokonetta. Rekisterin puhdistajat auttavat korjaamaan pelkästään rekisterivirheitä.

II. Toimintojen vertailu

Ohjelma Varmuuskopiointi Palautus Editori Katseluohjelma Etsijä Eheytys Järjestelijä
IObit Pro Pro
Auslogics Pro Pro
AVG PC TuneUp Pro Pro Pro
CCleaner
Defencebyte Pro
Eusing
Glarysoft
System Mechanic Pro Pro Pro Pro Pro
JetClean
jv16 Power Tools Pro
LRC
Pointstone
Registry Life
WinUtilities
Wise Care 365 Pro

III. Suorituskyvyn testaus

Tämä taulukko näyttää yksityiskohtaisesti kuinka monta virhettä kukin rekisterin puhdistaja löysi, joka voi auttaa löytämään oikean vaihtoehdon omiin tarpeisiin. Näet myös tiivistelmän korjatuista virheistä ja järjestelmän latauksen boostauksesta.

Ohjelma Aktiiviset ja luokkaerot Olemattomat tiedostopolut Kadonneet DLL:t Viimeisimmät dokumentit Tiedostopäätteet Poistovirheet Muut virheet Kiinteiden asioiden kokonaismäärä
IObit 83 2 25 1 87 5 203
Auslogics 12 1 1 202 1 217
AVG PC TuneUp 12 8 9 Pro
CCleaner 10 12 1 1 24
Defencebyte 328 5 20 14 36 4 407
Eusing 1 80 12 2 189 24 308
Glarysoft 92 30 122
System Mechanic 2 1 Pro
JetClean 329 12 12 8 200 25 586
jv16 Power Tools 2 1 2 Pro
LRC 26 12 12 17 67
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
WinUtilities 12 52 12 21 53 150
Wise Care 365 342 12 12 181 21 573

Kuvaillaan seuraavaksi hieman millainen kokemuksemme oli kaikkien näiden 15 ilmaisen rekisterin puhdistajan kanssa.

Parhaat rekisterin puhdistusohjelmat

Advanced SystemCare registry cleaner

Jos haluat tietokoneen puhdistajan/optimisoijan ja (!) tietoturvatyökalun samassa paketissa, ratkaisu on IObit:in Advanced SystemCare. Siinä on paljon työkaluja ja toimintoja, mutta tätä aihetta varten keskityimme rekisterin puhdistukseen liittyviin. Kokeilimme siis viimeisintä 12.5.0 ilmaista versiota. Se löysi 848 virhettä noin 6 minuuttia kestävän skannauksen aikana. On myös tärkeää mainita, että reaaliaikainen järjestelmän kunnon monitorointi on hiljattain lisätty tähän ilmaiseen versioon, joka on tällaiselle ohjelmalle erikoista. 

Pros

 • Hyvin organisoitu käyttöliittymä
 • 12 tietokoneen optimoinnin aluetta
 • Reaaliaikainen monitorointi

Cons

 • Ei voi skannata ulkoisia tiedostoja
 • Ongelmia ikkunan pienentämisessä
 • Pääsyn karanteeni skannauksen jälkeen

Rekisterin ongelmien ratkomisen lisäksi Advanced SystemCare voi tehdä paljon puolestasi: puhdistaa turhaketiedostot, tehdä lisää levytilaa, parantaa RAM:ia ja CPU:ta, monitoroida web-selailua ja blokata epäilyttävää sisältöä. Rekisterin puhdistuksen suhteen ohjelmassa on “Puhdista & Optimoi” -välilehti – se aloittaa järjestelmän skannauksen joka kerta (voit keskeyttää mutta et lopettaa). Tämä “puhdistus” -toiminto kohdistuu moniin tietokoneen osiin, tarkemmin sanottuna kahteentoista, ja jos haluat tietää mitkä nuo osa-alueet ovat, lue meidän kokonainen Advanced SystemCare -arvostelu.

free registry cleaners

System Mechanic automaattisesti etsii vanhentuneet, käyttämättömät ja rikkinäiset avainmerkinnät jotka saattavat hidastaa järjestelmän rekisteriä. Se etsii virheelliset DLL-avaimet, yhdistyneet tiedostot ja referenssit, ja korjaa sitten kaiken sekunneissa. Skannausraportti on saatavilla kahdessa muodossa: lyhyenä ja kattavana. Ensimmäisessä tapauksessa se näyttää vain virheiden lukumäärän ja tarjoaa yhden klikkauksen korjauksen. Täysi raportti näyttää virheet kategorioittain selitysten ja vinkkien kera, antaen käyttäjälle mahdollisuuden määrittää millaiset virheet poistetaan.

Pros

 • Yksityiskohtainen raportti
 • Suorituskykyvinkit
 • Järjestelijä

Cons

 • Tiettyjä toimintoja ei ole ilmaisessa versiossa
 • Ei manuaalista virheiden poistoa
 • Rekisterin puhdistus on osa täyttä järjestelmän skannausta

System Mechanic:issa on sisäänrakennettu varmuuskopiointikeskus, joka voi palauttaa mitkä tahansa muutokset järjestelmässä. Täysi skannaus sisältää turhaketiedostot ja väliaikaiset tiedostot, jotta kovalevylle vapautuisi tilaa. Pro-versiossa se myös näyttää suosituksia siitä miten boostata tietokonetta ja Internet-yhteyttä. Rekisterin puhdistus on saatavilla vain osana täyttä tietokoneen skannausta, täten antaen sinulle mahdollisuuden järjestää tavallisen puhdistuksen.

best registry cleaner

Wise Care 365 ilmaisversio tarjoaa itsessään paljon: puhdistuksen järjestelijä, automaattisten muutosten varmuuskopiointi, salasanan luonti, monenlaisia skannauksia (normaali, turvallinen, tai syvä). Pro-versio, joka maksaa $30, tarjoaa vielä lisätoimintoja kuten monen käyttäjän pääsy, järjestelmän boostaus, säätö tai optimisaatio, kustomointi. Kun skannasimme tietokoneemme, löysimme 160 virhettä, joka ei ole enempää kuin muilla.

Pros

 • skannauksen järjestelijä
 • yksinkertaisuus, puhdas käyttöliittymä
 • nopea suorituskyky

Cons

 • yrittää asentaa muita ohjelmia

Jos etsit ilmaista rekisterin puhdistajaa Windows 10:lle tai vanhemmille versioille, tämä on hyvä valinta tavallisille rekisteritehtäville. Käyttäjät voivat löytää ja sitten tutkia ongelmia ja niiden kuvauksia ohjelman lopetettua järjestelmän analysoinnin ja skannaamisen. On mahdollisuus luoda pikakuvake jolla voi tehdä tavallisen puhdistuksen helpoksi – mene Asetukset(Settings) > Autorun > paina “Puhdista yhdellä klikkauksella(Clean with 1-click)” -ikonia. Rekisterin eheytys ja varmuuskopioinnit ovat myös saatavilla.

4 of 15

CCleaner

Ccleaner review

Ccleaner on kieltämättä yksi suosituimmista ilmaisista rekisterin puhdistajista maailmanlaajuisesti. Testissämme se löysi 16 virhettä, vaikka haluamme myös huomioida, ettei Ccleaner ole pelkkä rekisterin puhdistusohjelma, sillä se ei optimisio pelkästään rekisteriä. Sen voi asentaa ajotiedostosta tai siirrettävänä versiona. On olemassa myös Pro-versio, joka tarjoaa reaaliaikaista monitorointia, automaattiset päivitykset, premium-tuen, ja maksaa $25.

Pros

 • poissuljettujen lista
 • iso määrä toimintoja
 • tavalliset ohjelman päivitykset

Cons

 • jatkuvat pop-up:it
 • ei paranna boottausaikaa

CCleaner voi poistaa rekisteriavaimet ja rekisteriarvot jotka osoittavat ohjelmiin tai tiedostoihin joita ei enää ole olemassa. Näin on myös DLL-tiedostojen, tiedostopäätteiden, COM/ActiveX objektien, tyyppikirjastojen jne. kanssa. Työkalut-osio antaa katsoa, muuttaa tai poistaa ohjelmia, löytää ja poistaa tiedostoja jotka vievät paljon levytilaa. Voit asentaa ilmaisen CCleaner:in kahdella tavalla: täysi asennus tai siirrettävän version kautta joka ei vaadi asennusta.

registry fixer free

Australialaisen ohjelmistoyrityksen Tietokoneen optimointisovellus defencebyte, joka sisältää muiden hyödyllisten toimintojen lisäksi rekisterin puhdistustyökaluja. Rekisterin korjaamisen skannausvaihtoehtoihin kuuluu järjestelmän ohjelmat, fontit, jaetut kirjastot, startup-merkinnät, virtuaaliset laitteet, historia jne. Defencebyte:n lisätyökalut kuten selaimen puhdistaja, Windowsin palvelumanageri, ohjelmien poistaja, järjestelijä jne voivat myös olla hyödyllisiä. Tällä hetkellä on tarjolla alennuksia, joten 1 tietokoneelle sovellus maksaa $39, 3 laitteelle $79, $111 5 laitteelle.

Pros

 • Nopea skannaus ja korjaus
 • 15 päivän kokeilu
 • 24/7 tekninen tuki

Cons

 • Ohjelma vaatii päivityksiä ja enemmän työtä
 • Saattaa olla vaikeampi konfiguroida

free registry cleaner software

Eusing:illa löysimme 63 virhettä tietokoneeltamme. Se on yksi ilmaisista rekisterin puhdistustyökaluista, ja on niin helppo käyttää kuin vain voi ohjelma olla. Se ei nopeuta järjestelmää kovin hyvin, mutta sillä saa hyvin puhdistettua rekisterin. Eusing on ilmainen rekisterin puhdistaja joka toimii seuraavilla: Windows 98, Me, 2000, XP, 2003, Vista, Windows 7, 8, 10.

Pros

 • ei lisenssiä - täysin ilmainen
 • toimii Windowsin vanhempien versioiden kanssa
 • monta kieltä, siirrettävä versio

Cons

 • vähäinen tieto rekisterin ongelmista skannauksen jälkeen
 • saattaa vaatia jälkipuhdistusta RegEdit:iltä

Se skannaa Windowsin rekisterin löytääkseen invalidit tiedot, ja tarjoaa sitten listan löydetyistä virheistä. Siellä voi tarkastella ongelmaa, sen rekisteriavaimia, ja jokaisen merkinnän arvot. On olemassa myös varmuuskopiointi korjatuille merkinnöille, Startup Manageri jolla voi katsella/muokata sovelluksia jotka automaattisesti avataan joka käynnistyskerralla. Valikko voidaan valita näkymään millä vain 33 eri kielestä.

best registry cleaner for Windows 7

Tämä on oikeastaan setti tietokoneen optimointityökaluja, joihin kuuluu “Puhdista ja nopeuta tietokonettani” -rekisterin puhdistusohjelma. Se löysi testeissämme 35 virhettä. Muita hyödyllisiä työkaluja Macecraft Software:lta on History Cleaner (Historian puhdistaja), File Cleaner (Tiedostojen puhdistaja), Startup Optimizer (Käynnistyksen optimoija), Registry Compactor (Rekisterin tiivistäjä), Windows AntiSpy, Software Uninstaller. Ilmaisen version saa 60 päivän kokeiluna, ja siihen sisältyy kaikki toiminnot, tilaus maksaa $11 vuodessa.

Pros

 • helppo käyttää
 • automaattinen rekisterin varmuuskopiointi
 • paljon asetuksia

Cons

 • vähemmän käyttäjäystävällinen kuin muut työkalut

Ilmainen, kevyt, toimii kaikkien Windowsin versioiden kanssa. Skannauksen jälkeen voit tallentaa tulokset CSV, LiteLS, HTML, EML, DAT, tai SQL-tiedostona, tai vaikka tulostaa tiedot. Virheet yksityiskohtineen voi nähdä erikseen Rekisterieditorista. Käyttäjä voi etsiä prosesseja, sovelluksia ja tiedostoja hakemalla avainsanoilla. Yksi lisätoiminto on nettisivujen kieltolista.

Microsoft registry cleaner tools review

Iso ja vaikutusvaltainen ohjelmistojen tarjoaja on esitellyt tämän rekisterin puhdistajan nimeltä AVC PC TuneUp. Nettisivuillaan AVG väittää, että TuneUp parantaa boottausaikaa jopa 77 prosentilla, mutta pieni testimme ei näyttänyt aivan niin optimistisia lukuja – 95 sekuntia ennen puhdistusta ja 91 sekuntia puhdistuksen jälkeen, joka on noin 13%. Siinä on kuitenkin siitäkin huolimatta hyviä piirteitä. Viimeiseksi, se paljasti 108 rekisterivirhettä testissämme.

Pros

 • käy hiljaa taustatilassa
 • rikas toimivuus, puhdas käyttöliittymä
 • vapauttaa levytilaa puhdistuksen jälkeen

Cons

 • ei “kumoa poisto” -vaihtoehtoa
 • $50 vuosittainen lisenssi

Se vie vain 42 MB tilaa kovalevyltä. Sen toimintoihin kuuluu nukkumistila, ei-toivottujen ohjelmien poisto, levytilan puhdistus, selaimen puhdistus, sekä “perusjuttuja” kuten tiedostojen lopullinen poisto, Internet-yhteyden optimointi, ja vahingossa poistettujen tai vahingoittuneiden tiedostojen palauttaminen.

free registry cleaner tools

Ohjelma yhdistää löydetyt virheet ja ongelmat “yhdistelmätiedostoiksi”, “historialistoiksi”, ja “kadonneiksi ohjelmiksi”, joka on käytännöllistä. Se myös näyttää rekisterivirheiden sijainnit jotka käyttäjä voi heti avata. Testissämme Auslogics löysi 31 virhettä. V.7.0.17.0.:n asentajan koko on 12.2 MB ja se vie 42.0 MB levytilaa. Yksi sen suurimmista hyödyistä on, että se on ilmaissovellus. Auslogics toimii Windows 10, 8 ja 7 (64-bit/32-bit), sekä Vistan ja XP:n 32-bittisissä versioissa. Hyötyohjelma haravoi läpi sellaisten alueiden kuten pikakuvakkeet, tiedostopäätteet, aputiedostot, käynnistyssovellukset, fontit jne. skannauksen aikana.

Pros

 • täysin ilmainen
 • helppo aloitus, yhden klikkauksen toiminta
 • automaattinen varmuuskopiointimahdollisuus

Cons

 • saattaa asentaa lisäohjelmia

Yksi mukava lisä on mahdollisuus keskeyttää ja jatkaa työtä milloin vain. Auslogics Cleanerissa löydetyt ongelmat esitetään ryhmittäin ja tärkeysjärjestyksessä – alhainen, keskitaso ja korkea. On monille käyttäjille mahdollisesti hyödyllisiä asioita: jokaisen virheen tarkastelu erikseen klikkaamalla hiiren oikealla puolella tuloksissa, joustavat varmuuskopioinnit ja järjestelmän palautuspisteet hetkellä millä tahansa, kieltolista, yhden klikkauksen toiminto nimeltä “Skannaa ja korjaa”.

free registry cleaner Windows 10

Vaikka virheiden määrää ei näkynyt ensimmäisellä ajokerralla, Little Registry Cleaner väitti löytäneensä enemmän ongelmakohtia kuin muut ilmaiset rekisterin puhdistustyökalut. Tämä puhdistaja on täysin ilmainen, ja voit määrittää kansion varmuuskopioinneille, tietyt tiedostot/kansiot poissuljetuiksi, sekä järjestää skannausajat.

Pros

 • oikeasti ilmainen, avoin lähdekoodi
 • positiivinen suorituskyky
 • helppo työnkulku

Cons

 • epämääräiset virheiden kuvaukset
 • mahdollinen hidastuminen puhdistaessa
 • vähäisesti opastusta

Tämä hyötyohjelma on saatavilla 17 kielellä, muun muassa englanti, arabia, kiina, ranska, saksa, kreikka, venäjä, espanja, jne.

11 of 15

JetClean

free registry cleaner programs

Suurimman määrän virheitä – 347, löysi JetClean rekisterin puhdistaja, joka on ilmainen. Siinä on yhden klikkauksen korjaus, automaattinen sulku korjauksen jälkeen, tiettyjen ongelmien skannaus (esim. Sovelluspolut, käynnistys, DNS eväste, muisti, äänet, fontit, virtuaaliset laitteet). Muutama ekstratyökalu ei haittaa – ohjelmien poistaja, käynnistyksen optimoija, suorituskyvyn boostaus, rekisterin eheytys.

Pros

 • hätävarmuuskopiointi
 • nopeat skannaukset, mukava käyttöliittymä
 • siirrettävä versio

Cons

 • jotkut toiminnot vain Pro-versiossa
 • turhia ohjelmia asentajassa

Poissulkulistan lokitiedostot” -kohdassa asetuksissa jokaikinen puhdistustoimi säilytetään. Jet Cleaner myös tarjoaa laitetietojen työkalun, DNS välimuistin huuhtelu, automaattisten puhdistusten ajoittaminen. Se on kaiken kaikkiaan hyvin tehokas järjestelmävirheiden ja hidastusten vähentämisessä, turhaketiedostojen löytämisessä ja poistamisessa roskakorissa, viimeisimmissä dokumenteissa, väliaikaistiedostoissa, lokitiedostoissa, leikepöydällä, muistivedoksissa.

best registry cleaner softWinUtilities-työkalulla löysimme 161 virhettä. Sillä voit myös valita mitkä alueet haluat skannata, voit tehdä järjestelmän palautuspisteen, ja viedä virhelokin HTML-tiedostona. Palautuspisteiden automaattinen poisto tietyn määrän päiviä jälkeen on myös hyödyllinen lisäasetus – se pitää tietokoneesi kevyenä. Maksullinen lisenssi tarjoaa 3 laitteen tuen, levytilan optimoinnin, tiedostojen salauksen, 24/7 tuen.

Pros

 • hyvä suorituskyky
 • käytännölliset asetukset

Cons

 • vain perusteet
 • edistyneiden toimintojen puute

Tämä puhdistustyökalu sisältää yli 20 moduulia, esimerkiksi kovalevyn varmuuskopiointi, levyn poistaja, rekisterin varmuuskopiointi ja palautus, levyn analysointi ja eheytys. Sillä on sekä ilmainen että maksettu versio, puhdas ja käytännöllinen käyttöliittymä, tavalliset automaattiset päivitykset.

download registry life

Suuresta määrästä toimintoja huolimatta tämä hyötyohjelma ChemTable:lta on täysin ilmainen. Se tunnistaa 20 eri tyyppistä virhettä kaikilla rekisteritasoilla. Se toimii kahdessa eri moodissa: klassinen – suorittaa tavallisen virheiden etsinnän, ja express – antaa mahdollisuuden kustomoida hakuparametrit ja sijainnit. Lisätoimintoja: käynnistysmanageri, poissulkulista, rekisterin optimointi (on suositeltavaa käyttää säännöllisesti rekisterin fragmentaation vähentämiseksi).

Pros

 • Linkattu Rekisterieditoriin
 • Kattava tulosikkuna
 • Tehokas autorun-manageri

Cons

 • Mainoksia ChemTable:n tuotteista

free registry cleaner

PointStone näyttää rakenteen asteen arvioinnin jokaista rekisterimerkintää kohden skannauksen lopussa. Se antaa kokeneille käyttäjille mahdollisuuden manuaalisesti etsiä syitä vikoihin. Poistettavalle ja verkkomedialle on tarjolla kokonaisvaltaisia skannauksen poissulkuja – väliaikaisesti saavuttamattomien laitteiden asetusten säästämiseksi. Toimintolista kasvaa isommaksi jos yhdistät sen PointStone System Cleaneriin.

Pros

 • Apumanageri
 • Voi sivuuttaa poistettavien laitteiden aiheuttamat virheet

Cons

 • Epäkäytännöllinen tulosikkuna

glarysoft registry repair review

Glarysoft on hyvin tunnettu tietokoneen optimoinnin ja säädön työkalujen myyjä Windowsille. Ihan ensin on otettava huomioon, että Glarysoft Rekisterin Puhdistajassa on myös ohjelman päivitys -toiminto – jotta saat uudet versiot automaattisesti. Se ei ole tyypillistä ilmaisille rekisterin puhdistajille. Jokaista rekisterivirhettä kohden se näyttää kuvauksen, sijainnin, mahdollisen ratkaisun, ja editorin. Jos ajat ohjelman exe-tiedoston, skannaus alkaa automaattisesti. Se on hyvin käytännöllistä, sillä ohjelma ei toimi taustalla (kelkassa).

Pros

 • Skannaustulosten eksportointi
 • 2 tasoa poissulkulistoja

Cons

 • Syväskannaus ei saatavilla Ilmaisversiossa
 • Ei Pro-versiota erillisenä sovelluksena

P.S. Vielä muutama hyvä rekisterin puhdistaja. Jos et vieläkään pidä mistään näistä 15 työkalusta, voit tutustua näihin: AML , SlimCleaner, Kingsoft PC doctor, EasyCleaner, Argente, Cleanersoft Free Registry Fix, nCleaner, ACleaner, Registry Distiller, RegSeeker.   

Mikä on rekisterin puhdistaja? 

Käristkö PC:si tai läppärisi suorituskyvyn heikkenemisestä ja hitaudesta? Onko sinulla jo vuosia vanha, ei niin kovin tehokas tietokone, tai onko koneellasi vanhempi Windows-versio? Eikö koneellasi ole tarpeeksi CPU:ta ja/tai RAM:ia nykypäivän sovelluksia varten? Jos näin on, on PC:n optimisaatioon tähtäävä ohjelma, kuten rekiterin puhdistaja, yksi parhaista vaihtoehdoista ongelmien korjaamiseen. 

Toki on myös olemassa Windows Disk Cleanup -työkalu, mutta se on vähemmän tehokas kuin puhdistussovellukset, koska se keskittyy lähinnä roskakoriin ja väliaikais- sekä järjestelmätiedostoihin. Tyypillinen rekisterin puhdistusohjelma pystyy paljon enempään: se voi poistaa väliaikaisia Internet-tiedostoja, selaimen evästeitä ja historian, turhaketiedostot, lokitiedostot, järjestelmän muistivedokset, turhakeohjelmistot, esikatselukuvat, ja poistaa käytöstä tarpeettomat taustaohjelmat. Rekisterin puhdistaja on siis kolmannen osapuolen sovellus, joka on suunniteltu poistamaan ylimääräiset ja vanhentuneet tiedostot Windowsin rekisteristä. Kehittyneemmät puhdistajat voivat myös korjata invalidit rekisteriavaimet.

Miksi käyttää rekisterin puhdistajia? Rekisterien tietokanta on valtava ja vaikeaselkoinen, joten sen muokkaaminen manuaalisesti on tuskaisan aikaavievä tehtävä. Jos haluat itse kokeilla, avaa Run-ikkuna, kirjoita regedit ja avaa Rekisterieditori – se on hierarkinen rakennelma rekisteriavaimia, pitäen sisällään tuhansia asetuksia ohjelmille käyttäjän tietokoneella (joita voidaan käyttää muun muassa Windowsin kustomointiin).

Ilmaisella tai maksullisella rekisterin puhdistajalla voi automatisoida näiden invalidin, rikkinäisten tai kadonneiden merkintöjen etsimisen, ja hoitaa näin kaikki ongelmat. Tärkeimmät hyödyt tällaisten sovellusten käytössä aina silloin tällöin voisi olla: tilan vapauttaminen, suorituskyvyn parantuminen, haittaohjelmista eroon pääsy. Voit kyllä teoriassa pitää yllä rekisteriä ilman mitään erikoisohjelmia poistamalla sovelluksia ja puhdistamalla hakuhistoriaa. On tosin olemassa ongelmia, jotka vain tekninen osaaja voi ratkaista. Avainten poistaminen manuaalisesti voi olla vaarallista ja aiheuttaa vahinkoa järjestelmään.

Tyypit / Toiminnot

Rekisterin puhdistajat ovat tietokoneen hyötyohjelmia jotka ensisijaisesti korjaavat vioittuneita/kadonneita tiedostoja. Monissa tällaisissa työkaluissa on myös lisätoimintoja jotka ovat tyypillisiä tietokoneen ylläpito-ohjelmille. Kunnollisen rekisterin puhdistajan tyypilliset toiminnot ovat seuraavat:

 • Rekisterin skannaus ja korjaus (valitusta tai bulkkina);
 • Järjestelmän tiedostojen puhdistus – roskakori, väliaikaiset tiedostot, lokitiedostot jne.;
 • Sovellusten ja hyötyohjelmien puhdistaja – selaimen välimuisti, evästeet, jne.;
 • Ohjelmien poistaja-/korjaustyökalu;
 • Startup-ohjelmien poiskytkijätyökalu;
 • Inkluusio/poissulku -menu;
 • Skannauksen järjestely/ajoitus;
 • Yksinkertainen puhdas käyttöliittymä, helppo aloitus;
 • Mahdollisuus varmuuskopiointiin ja palautukseen.

Kuten olemme nähneet, suurimmalla osalla rekisterin puhdistajista on suunnilleen samat toiminnot: ne skannaavat, puhdistavat ja korjaavat. Jotkut toimivat nopeammin, toiset vannovat läpikotaisen puhdistuksen nimeen. Hinnan suhteen voi tuntua tarpeettomalta maksaa paljon, jos kerta nämä ohjelmat eivät ole tärkeimpiä mahdollisia. Toisaalta taas alhainen hinta tarkoittaa huonoa laatua, senhän kaikki tietävät. Ilmaisten ja maksullisten joukosta voimme vakuuttaa olevan mahdollista löytää tehokkaita ilmaisia ohjelmia.

Trendit & rekisterin puhdistajiin liittyvä kyseenalaisuus

Kun tietokoneen optimoinnin hyötyohjelmien määrä kasvaa, syntyy myös enemmän ja enemmän puhetta niiden tarpeellisuudesta. Kyseenalaisuus liittyy oletukseen siitä, että moni näistä työkaluista ei tee paljon suorituskyvyn parantamiseksi, vaan enemminkin johdattelevat käyttäjää hankkimaan maksullisen version, tai että ne toimivat vain mainosalustana.

Lisäksi on aiheellisia syitä keskusteluun. Ihan ensimmäiseksi, rekisterin vahingoittumisriski: heikkolaatuiset ohjelmat voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, koska moni niistä vain yrittää vapauttaa levytilaa tekemättä eroa merkintöjen ja tiedostojen välillä. Toiseksi, ja mikä on vielä pelottavampaa, saattaa olla myös valvomattomia hyötyohjelmia jotka auttavat haittaohjelmien asennuksessa tai huijaavat käyttäjiä kuluttamaan rahaa antamatta mitään takaisin.

Ilmestyi jopa termi “pelotteluohjelma” sellaisten ohjelmien takia, jotka etsivät liian monia virheitä ja nimeävät ne kaikki “kriittisiksi” tai “vakaviksi”. Kriitikot myös sanovat, että suurimmassa osassa tapauksista raportoidut virheet ovat vain asentamattomien ohjelmien merkintöjä, eivätkä ole huonoja eivätkä pahoja, ja niiden poistaminen ei paranna tietokoneen suorituskykyä. Mutta jos käyttäjä löytää oikean ongelman joka hidastaa konetta, tai rekisteriin päätyneen haittatiedoston, voi hyvämaineinen rekisterin puhdistusohjelma olla sopiva vaihtoehto. Suosion perusteella CCleaner on ehdottomasti #1. 

Kuinka käyttää rekisterin puhdistajia oikeaoppisesti?

 • Varmuuskopioi rekisteri. Suurin osa näistä ohjelmista pyytää käyttäjää varmuuskopioimaan tiedot tai tekee sen automaattisesti, joissain niistä sinun täytyy etsiä tämä vaihtoehto. Älä ikinä aloita rekisterin puhdistusta ilman varmuuskopiointia. Heti kun huomaat ongelmia puhdistajan jälkeen (esim. ohjelma ei käynnisty niin kuin ennen), on parempi palauttaa rekisteri.
 • Älä tee liikaa. Sinun ei tarvitse puhdistaa rekisteriä useammin kuin kerran kuukaudessa. Ehkä sinä esimerkiksi asennat monta ohjelmaa, valitset parhaimman vaihtoehdon ja poistat sitten loput. Silloin voit lisäksi ajaa skannauksen. Muissa tapauksissa kuukausittainen skannaus on tarpeeksi.
 • Jätä PC:si yksin hetkeksi. Skannauksen jälkeen kun hyötyohjelma aloittaa poiston ja korjauksen, jätä se tekemään työ rauhassa. Kun käytät laitetta, teet samalla muutoksia rekisteriin, joka aiheuttaa sen että vaikeutat puhdistusprosessia ja se saattaa aiheuttaa virheitä.

Parhaat rekisterin puhdistajat

Sitä ei voi kieltää, että CClaner on ollut ehdottomasti #1 työkalu Windowsin rekisterin puhdistajien keskuudessa, eikä se näytä loppuvan.Se on hyvin helppokäyttöinen, ilmainen ja siinä on mainiot toiminnot, myös rekisteriin liittyvien toimintojen lisäksi. Se on ilmainen ei-kaupalliseen käyttöön. Varmista, että lataat sen viralliselta nettisivulta (Piriform), sillä jotkut nettisivut saattavat huijata sinua ostamaan tuotteita jotka on naamioitu CCleaneriksi. Ennen kuin aloitat korjauksen, ohjelma tarjoaa varmuuskopioinnin luonnin, ja tämän vuoksi voit valita haluatko korjata kaikki ongelmat vai vain jonkun tietyn. Ota huomioon, että on olemassa CCleaner Mac:ille, se ei puhdista rekisteriä vaan tekee muita asioita. Mutta on kyllä olemassa monia vaihtoehtoja CCleanerille. Muita hyvin suoriutuvia hyötyohjelmia on muun muassa WiseCleaner, Auslogics, Eusing, AVG TuneUp, JetClean, WinUtilities, Registry Fixer, jv16, Glary Utilities, EasyCleaner, IObit.

Esimerkiksi Auslogics Registry Cleaner on ilmainen sovellus joka näyttää löydettyjen ongelmien vakavuusasteen – alhainen, normaali tai korkea. Sillä on yksinkertainen käyttöliittymä, yhden klikkauksen korjaus -nappula, automaattiset varmuuskopioinnit. Se on myös täysin ilmainen, ilmaisilla päivityksillä ja ilman mitään kausirajoituksia. Se antaa käyttäjälle täyden kontrollin, ja jos haluat, voit käydä läpi skannaustulokset ja poistaa rekisterimerkinnät puhdistuslistalta. Auslogics:ia on testannut monet alan asiantuntijat ja se on saanut suurimmaksi osaksi positiivista palautetta. Skannaukseen menee sekunteja, ja tulokset on luokiteltu kategorioittain. Mutta jos et kuitenkaan olet kiinnostunut tutustumaan tarkemmin tuloksiin, on olemassa Skannaa ja Korjaa -vaihtoehto. 

Huomioi: Yahoo määritetään automaattisesti kotisivuksi ja hakukoneeksi.

Toinen esimerkki on Wise Care 365 joka on suunniteltu stabilisoimaan ja boostaamaan tietokoneita korjaamalla virheitä. Järjestelty skannaus, palautusvaihtoehto ja monenlaiset skannausvaihtoehdot ovat hyvin hyödyllisiä liitteitä. On olemassa ilmainen versio ja vuosittainen tilaus joka on $20. Se on käyttäjäystävällinen, käyttöliittymä toimii monella kielellä, netistä löytyy hyvin apua, ja on olemassa 24/7 sähköpostituki. Kolme skannaustyyppiä ovat normaali, turvallinen ja syvä, sekä kyky ajoittaa kuukausittaisia, viikottaisia tai päivittäisiä puhdistuksia. Esimerkkeinä toiminnoista joita ei ole ilmaisversiossa voimme mainita monen käyttäjän puhdistuksen, joka antaa julkisten tai monen käyttäjän kesken jaettujen kotitietokoneiden admineille pääsyn, ja skannaa/korjaa rekisterin ilman tarvetta kirjautua jokaiselle käyttäjälle. Tai järjestelmän asetusten optimisointi nettiyhteyden parantamiseksi.

jv16 joka maksaa $35 vuosittain tai $99 elinikäisenä lisenssinä (jossa on 60 päivän ilmaiskokeilu) näytti olevan yksi tehokkaimmista. Vaikka skannaus kestää pidempään kuin CCleaner tai Auslogics, se pystyy löytämään enemmän järjestelmävirheitä. Tällä ohjelmalla on mahdollista löytää ja korvata tiettyjä rekisterimerkintöjä, monitoroida, eheyttää ja puhdistaa Windowsin rekisteriä. Jv16:lla voit valita kuinka tehokas puhdistus on. Voit valita sivuuttaa määrättyihin ohjelmiin liittyvän datan (esimerkiksi antivirus, Firewall, palvelin, ja varmuuskopiointiohjelmat). Skannaustulokset näyttävät rekisteriavaimet, merkinnän nimen, muokatun päivämäärän, vakavuusasteen, tiedostosuosituksen, tutkinnan syyn; ja skannaustulokset voidaan siirtää muotoon CSV, HTML, SQL. Varmuuskopioinnit ja palautuspisteet ovat myös paikallaan. Ainoa huono puoli on se, että jotkut pitävät käyttöliittymää epäkäytännöllisenä ja vaikeana aloittelijoille.

Ilmaisessa hyötyohjelmassa Jetclean:issa on “Skannaa ja Korjaa” -nappula joka tarkoittaa sitä että täytyy odottaa ensimmäisen skannauksen loppuun. On myös “Skannaa nyt” -nappula jolla voi tarkistaa tiedot ennen korjausta. Jetclean tarjoaa lisätyökaluja, esim. Apps Clean, Windows Clean (klikkaa pois jos et halua näitä). Voit myös etsiä tiettyjä virheitä rekisteristä, kuten ongelmia käynnistysohjelmien kanssa, sovelluspolkujen kanssa, asentamattomien ohjelmien kanssa, fontit, virtuaalilaitteet, tiedostopäätteet jne. Jetclean luo automaattisesti järjestelmän varmuuskopioita, tarjoaa järjestettyjä skannauksia, automaattinen sulkuvaihtoehto – sen jälkeen kun rekisterivirheet on korjattu. Ekstrana on vielä järjestelmän tietotyökalu, käynnistyksen optimoija, suorituskyvyn boostaaja, rekisterin eheyttäjä, internetin boostaaja, sovellusten poistaja. Huomioi, että asennuksen aikana se saattaa asentaa ei-toivottuja ohjelmia.

FAQ

Q: Miksi minun täytyy?
A: Järjestelmän rekisteri varastoi tietoa kaikista tietokoneen ohjelmista, joskus jopa kokeilujakson dataa, ja joskus siellä oleilee virus. Rekisterin puhdistus on tarpeellista jotta pääset eroon roskasta järjestelmässä, viruksista jne.

Q: Mikä on rekisterin puhdistusohjelma?
A: Rekisterin puhdistaja on kolmannen osapuolen hyötyohjelma jonka ainoa tarkoitus on puhdistaa Windows.

Q: Mitä rekisterin puhdistaja tekee?
A: Se poistaa ylimääräiset asiat Windowsin rekisteristä.

Q: Kuinka usein minun täytyy puhdistaa rekisteri?
A: Silloin kun näet virheitä Windowsissa, silloin kun on mainosvirus rekisterissä jne.

Q: Onko Microsoftilla rekisterin puhdistajaa?
A: Microsoft ei tue rekisterin puhdistajien käyttöä.

Q: Onko Mac:illa rekisteriä?
A: Ei, Mac OS X ei ole lainkaan samanlainen kuin Windows OS

Q: Mikä on paras ohjelma Mac:in puhdistukseen?
A: Me neuvomme harkitsemaan CCleaner:ia tai CleanMyMac X:ää.

Q: Ovatko rekisterin puhdistajat turvallisia?
A: Kyllä, sinun ei tarvitse huolehtia. Jotkut ohjelmat jopa suosittelevat varmuuskopioimaan rekisterin ennen puhdistusta.

Q: Miten valitsen parhaan rekisterin puhdistajan?
A: Jokaisessa ohjelmassa on omat hyvät ja huonot puolensa, arvonsa. Lue läpi tämän artikkelin arvostelut ylempää.

Q: Miten voin manuaalisesti puhdistaa rekisterin?
A: Paina Win+R näppäimistä yhdessä, kirjoita komento “Regedit” ja paina Enter. Klikkaa plussamerkkiä joka avaa rekisterieditorin valikon. Etsi HKEY_LOCAL_MACHINE. Tätä ennen on hyvä tehdä varmuuskopiointi: klikkaa Tiedosto menun työkalupalkista, skrollaa alas ja valitse Vienti (Export), nimeä tiedosto ja klikkaa Tallenna.

Q: Nopeuttaako rekisterin puhdistus tietokonettani?
A: Tietokoneen nopeus ei luultavasti parane, mutta selain saattaa nopeutua ja virheet korjaantua.

Q: Mikä on paras vaihtoehto CCleaner:ille?
A: Mielenkiintoinen vaihtoehto jota suosittelemme on Advanced SystemCare IObit:ilta, tai mikä vain muu listaltamme oman makusi mukaan.

Q: Mitkä ovat CCleaner:ille vaihtoehtoja Ubuntulle?
A: Voit harkita BleachBit, Stacer, Ubuntu Cleaner tai CCleaner.

Q: CCleaner vs Wise Registry Cleaner
A: Testiemme perusteella Wise Registry Cleaner löytää paljon enemmän virheitä ja sopii paremmin kaupalliseen käyttöön. Toisaalta se taas yrittää asentaa muita ohjelmia.

Q: CCleaner vs CleanMyMac
A: CleanMyMac X ja CCleaner ovat molemmat luotettavia ja turvallisia vaihtoehtoja Mac:in puhdistukseen. CCleanerista on ilmainen versio joka antaa mahdollisuuden kunnolla poistaa selainroskat. CleanMyMac X:ssa on suuri määrä puhdistustyökaluja, muun muassa haittaohjelmien poisto ja järjestelmän nopeutus.

Q: CCleaner vs Avast
A: Avast on hyvä yleiseen tietokoneen suojeluun ja skannaukseen, mutta sillä voi myös suorittaa puhdistuksia. CCleaner tunnetaan turvallisesta tietokoneen korjauksesta ja maksullinen versio on puolet Avast:in hinnasta.

About author

Kristina Kurhanska is a senior IT analyst at ThinkMobiles. For over 5 years she has written reviews about software, SaaS, web & mobile development companies, digital marketing agencies, etc. Kristina is sharp on the latest software technologies and trends on the global market.