ThinkMobiles is one of most trusted companies conducting IT & software reviews since 2011. Our mission is to provide best reviews, analysis, user feedback and vendor profiles. Learn more about review process.

Testen & vergelijken van 15 gratis registry cleaner tools

Kristina Kurhanska

Kristina Kurhanska is een senior IT-analist voor onbevooroordeelde reviews van software, SaaS, webontwikkeling en IT-marketingbedrijven.

Disclosure:

We may receive compensation when you click on links. Neither our writers nor our editors get paid to publish content and are fully committed to editorial standards .

Registry Cleaner Tools zijn cruciaal voor het verwijderen van honderden nutteloze register vermeldingen van een Windows apparaat. Dit gaat bijvoorbeeld om bestanden die niet meer bestaan en waarvoor uren nodig zijn om handmatig verwijderd te worden. In plaats van een standaard lijst te publiceren met top programma’s, willen wij graag de gratis registry cleaner tools testen en vergelijken.

We hebben de top 10 beste registry cleaners geselecteerd aan de hand van de meest positieve gebruikersreviews online. Over het algemeen verwijderen ze allemaal items zoals: Ongeldige klasse sleutels, programma snelkoppelingen, gedeelde DLL’s, applicatie paden, help-bestanden, bestandsassociaties, lege registersleutels, etc. Het merendeel biedt nuttige functies zoals scan voortgang, scan planner, ernst-indicator, negeerlijst , automatische back-ups, opstart beheersfunctie, uitvoering bij het opstarten, logbestanden. En natuurlijk hebben al deze registry cleaner programma’s een, één klik-reparatie functie. Je kunt ook onze handleiding over dit soort software checken.

Het idee om te testen lag voor de hand: bekijk hoeveel fouten elke registry cleaner zou vinden en opschonen, en hoe het de prestaties van een PC zou beïnvloeden. We hebben een mediaan desktop PC gebruikt met 8GB RAM die op Windows 7 Professional loopt. Maar nu eerst volgt een korte basisgegevens samenvatting met korte beschrijvingen.

I. Korte samenvatting

Software Gratis Proefversie Pro prijs Installatie bestand Grootte Talen
IObit $19.99 48 MB 163 MB 34
Auslogics $8.48 15 MB 51 MB 7
AVG PC TuneUp $24.95 25 MB 60 MB 61
CCleaner 15 days $28.95 5 MB 5 MB 1
Defencebyte 1 MB 2 MB 31
Eusing 14 days $19.97 6 MB 8 MB 20
Glarysoft 60 days $39.99 59 MB 208 MB 26
System Mechanic $39.99 10 MB 43 MB 43
JetClean $39.95 6 MB 15 MB 21
jv16 Power Tools 4 MB 17 MB 28
LRC $39.96 52 MB 18 MB 10
Pointstone 4 MB 10 MB 1
Registry Life $19.97 6 MB 26 MB 50
WinUtilities 6 MB 19 MB 1
Wise Care 365 $39.95 18 MB 76 MB 2

We hebben dus gemeten hoeveel register fouten elk van de vijftien tools gevonden en opgeschoond heeft, en hoe het de opstarttijd van de PC heeft beïnvloed. Voor een eerlijk resultaat hebben we elke keer een herstelpunt gemaakt en zijn we teruggegaan naar het volgende programma om het te testen. De resultaten zijn te zien in een tabel, maar vergeet niet dat een registry cleaner geen PC-onderhoudsprogramma is en niet is ontworpen om een computer te versnellen of te optimaliseren. Registry cleaners helpen alleen bij het herstellen van fouten in het register.

II. Vergelijking van functies

Software Back-up Herstel Editor Weergever Zoeker Defragmentatie Planner
IObit Pro Pro
Auslogics Pro Pro
AVG PC TuneUp Pro Pro Pro
CCleaner
Defencebyte Pro
Eusing
Glarysoft
System Mechanic Pro Pro Pro Pro Pro
JetClean
jv16 Power Tools Pro
LRC
Pointstone
Registry Life
WinUtilities
Wise Care 365 Pro

III. Prestatie testen

Deze tabel laat in detail zien hoeveel fouten er zijn gevonden door elke registry cleaner, wat kan helpen om een betere keuze te maken op basis van jouw persoonlijke behoeften. Ook vatten we de gerepareerde fouten samen en het versnellen van het laden van het systeem.

Software ActiveX en klasse fouten Niet-bestaand bestand pad Ontbrekende DLL’s Recente documenten Bestand Extensies De-installatiefouten Andere fouten Totaal opgelost
IObit 83 2 25 1 87 5 203
Auslogics 12 1 1 202 1 217
AVG PC TuneUp 12 8 9 Pro
CCleaner 10 12 1 1 24
Defencebyte 328 5 20 14 36 4 407
Eusing 1 80 12 2 189 24 308
Glarysoft 92 30 122
System Mechanic 2 1 Pro
JetClean 329 12 12 8 200 25 586
jv16 Power Tools 2 1 2 Pro
LRC 26 12 12 17 67
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
WinUtilities 12 52 12 21 53 150
Wise Care 365 342 12 12 181 21 573

We beschrijven nu eerst in het kort wat we hebben ondervonden bij elk van de 15 gratis registry cleaners.

Top registry cleaner software

Advanced SystemCare registry cleaner

Als je een PC-cleaner / optimalisatieprogramma en (!) databeveiliging tool in één wilt, is Advanced SystemCare van IObit misschien iets voor jou. Het heeft veel tools en functies, maar voor dit onderwerp hebben wij ons alleen gericht op register gerelateerde tools. Zo hebben we de gratis uitgave van de meest recente 12.5.0 versie uitgeprobeerd. Het vond 848 fouten in ongeveer 6 minuten scannen. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat er recentelijk een real-time monitoring van de systeemconditie is toegevoegd aan deze gratis versie, wat zeldzaam is voor dit soort software.

Pros

 • Goed georganiseerde interface
 • 12 PC-optimalisatie gebieden
 • Real-time monitoring

Cons

 • Kan geen externe bestanden scannen
 • Problemen met het minimaliseren van vensters
 • Toegang tot quarantaine na het scannen

Naast het oplossen van problemen met het register kan Advanced SystemCare veel voor je betekenen: het opschonen van ongewenste bestanden, het creëren van meer schijfruimte, het verbeteren van RAM en CPU, het monitoren van web browsen en het blokkeren van verdachte of schadelijke content. Met betrekking tot het opschonen van het register heeft het programma het tabblad “Clean & Optimize” ( Opschonen & Optimaliseren) – het start iedere keer een systeemscan (je kunt het stoppen maar je kunt het niet pauzeren). Deze “opschonings-functie” richt zich op verschillende PC-gebieden, 12 om precies te zijn, en om te weten te komen wat die gebieden zijn, lees dan onze volledige Advanced SystemCare review.

free registry cleaners

System Mechanic vindt automatisch verouderde, ongebruikte en gebroken sleutelgegevens die het systeem register kunnen vertragen. Het zoekt naar ongeldige DLL-sleutels, bestandskoppelingen en referenties, en repareert deze vervolgens in een paar seconden. Het scan rapport is beschikbaar in twee formulieren: kort en gedetailleerd. In het eerste geval laat het alleen het aantal fouten zien en biedt het een oplossing met één klik. Het volledige rapport sorteert de fouten per categorie met uitleg en tips, zodat de gebruiker kan aangeven welk type fouten hij moet verwijderen.

Pros

 • Gedetailleerd rapport
 • Prestatie tips
 • Planner

Cons

 • Sommige functie zijn niet beschikbaar in de Gratis versie
 • Geen handmatige fout verwijdering
 • Registry cleaning is een onderdeel van volledige systeemsca

System Mechanic heeft een ingebouwd back-up centrum, dat eventuele wijzigingen in het systeem kan terugdraaien. De volledige scan omvat ongewenste bestanden en tijdelijke bestanden, om te helpen ruimte op de harde schijf vrij te maken. In de Pro-versie worden ook aanbevelingen weergegeven om de pc- en internetverbinding te verbeteren. Het opschonen van het register is alleen beschikbaar als onderdeel van een volledige PC-scan, zodat je de regelmatige opschoning kunt inplannen.

free pc optimization software

best registry cleaner

De gratis versie van Wise Care 365 biedt op zichzelf al veel: een opschoon planner, automatische wijziging back-up, wachtwoord generatie, diverse soorten scans (normaal, veilig, of diep). Een Pro-versie voor $30 geeft extra mogelijkheden zoals Multi-gebruiker toegang, systeem boost, tune-up of optimalisatie en aanpassingen. Toen we onze PC scanden, vonden we 160 fouten, wat meer is in vergelijking met andere programma’s.

Pros

 • Scan planner
 • Eenvoud, schone interface
 • Snelle uitvoering

Cons

 • Probeert andere programma's te installeren

Als je op zoek bent naar een gratis registry cleaner voor Windows 10 of oudere versies, dan is dit een goede keuze voor standaard register taken. Gebruikers kunnen problemen met beschrijving vinden en vervolgens onderzoeken nadat het programma klaar is met het scannen en analyseren van het systeem. Er is een mogelijkheid om een snelkoppeling te maken om het regelmatig opschonen gemakkelijk te maken – ga naar Instellingen > Autorun > druk op het “Clean with 1-click” pictogram (Schoonmaken met 1-klik). Register defragmentatie en back-ups zijn ook beschikbaar.

4 of 15

CCleaner

Ccleaner review

CCleaner is ongetwijfeld een van de populairste gratis registry cleaners onder gebruikers wereldwijd. Tijdens onze test vonden we 16 fouten, hoewel we ook op het volgende willen wijzen; CCleaner is niet alleen een programma voor het opschonen van registers, want het optimaliseert niet alleen het register. Je kan het installeren vanuit een uitvoerbaar bestand of als een draagbare versie. Er is ook een Pro-versie die real-time monitoring, automatische updates, premium ondersteuning aanbiedt voor $25.

Pros

 • negeerlijst
 • veel verschillende functies
 • regelmatige programma updates

Cons

 • regelmatige pop-ups
 • verbetert de opstarttijd niet

CCleaner kan registersleutels en registerwaarden die verwijzen naar bestanden of programma’s die niet meer bestaan, verwijderen. Hetzelfde geldt voor de DLL-bestanden, bestandsextensies, COM/ActiveX-objecten, type bibliotheken enz. De Tools sectie maakt het mogelijk om programma’s te bekijken, te wijzigen of te verwijderen en om bestanden te vinden en te verwijderen die veel schijfruimte in beslag nemen. Je kan de gratis CCleaner versie op twee manieren installeren: volledige installatie of via een draagbare versie, die geen installatie vereist.

free pc optimization software

registry fixer free

Een Computer Optimalisatie app door Australisch softwarebedrijf Defencebyte, die onder andere een registry cleaner tool biedt. Scan opties voor register herstel bevatten systeemsoftware, lettertypen, gedeelde bibliotheken, opstart vermeldingen, virtuele apparaten, geschiedenis, enz. Extra tools in Defencebyte, zoals browser cleaner, Windows-servicebeheer, uninstaller, planner, etc. kunnen ook goed van pas komen. Momenteel bieden ze kortingen aan, dus voor 1 PC kost de app $39, $79 voor 3 apparaten, $111 voor 5 apparaten.

Pros

 • Snel scannen en repareren
 • 15-dagen proefversie
 • 24/7 technische ondersteuning

Cons

 • Programma vereist upgrades en meer werk
 • Kan moeilijk te configureren zijn

free registry cleaner software

Met Eusing konden we 63 fouten vinden op onze PC. Het is ook een gratis registry cleaner tool, en het is zo gebruiksvriendelijk als een dergelijk programma maar kan zijn. Het versnelt het systeem niet zo goed, maar het is wel goed om het register op te schonen. Eusing is een gratis registry cleaner die werkt op Windows 98, Me, 2000, XP, 2003, Vista, Windows 7, 8, 10.

Pros

 • Geen licentie - 100% gratis
 • Compatibel met oudere versies van Windows
 • Meerdere talen, draagbare versie

Cons

 • Onvoldoende gegevens over registerproblemen na de scan
 • Een opvolg opschoning met RegEdit kan nodig zijn

Het scant het Windows-register op ongeldige informatie en geeft vervolgens een lijst met de gevonden fouten. Daar kan je het probleem, de registersleutels en de waarde van elke invoer bekijken. Er is ook een back-up voor gerepareerde items, de Opstart Beheerfunctie om toepassingen te bekijken/bewerken die automatisch worden uitgevoerd bij elke opstart. Het menu kan worden weergegeven in 33 talen.

free pc optimization software

best registry cleaner for Windows 7

Dit is eigenlijk een set van PC-optimalisatie tools, waaronder “The clean and speed up my computer” (De opschoon en versnel mijn computer) – een registry cleaner tool. Tijdens onze test ontdekte het 35 fouten. Andere nuttige hulpmiddelen van Macecraft Software zijn onder andere Geschiedenis Cleaner, Bestand Cleaner, Opstart Optimizer, Register Compacter, Windows AntiSpy, Software Uninstaller. De gratis versie werkt als een 60-dagen proefversie met volledige functionaliteit, het abonnement kost $11 per jaar.

Pros

 • eenvoudig te gebruiken
 • automatische registerback-ups
 • veel instellingen

Cons

 • minder gebruiksvriendelijk dan andere tools

Gratis, lichtgewicht, compatibel met alle Windows-versies. Na de scan kan je de resultaten opslaan als CSV, LiteLS, HTML, EML, DAT, of als SQL-bestand, of zelfs afdrukken. Fouten kunnen afzonderlijk in detail worden bekeken in de register-editor. Gebruikers kunnen processen, apps en bestanden doorzoeken door trefwoorden in te voeren. Een mooie extra functie is de websites zwarte lijst.

Microsoft registry cleaner tools review

Een grote, toonaangevende leverancier van beveiligingssoftware heeft deze registry cleaner, AVG PC TuneUp genaamd, geïntroduceerd. Op de website beweert AVG dat TuneUp de opstarttijd met 77% zal verbeteren, maar onze kleine test toonde niet zulke optimistische cijfers – 95 seconden voorafgaand aan het opschonen en 91 seconden na het opschonen, wat neerkomt op ongeveer 13%. Toch heeft het goede eigenschappen. Uiteindelijk heeft het 108 registratiefouten ontdekt in onze test.

Pros

 • loopt stilletjes op de achtergrond
 • uitgebreide functionaliteit, schone interface
 • maakt schijfruimte vrij na opschonen

Cons

 • $50 jaarlijkse licentie

Het neemt slechts 42 MB ruimte in beslag op de harde schijf. De functionaliteiten bevatten slaapstand, het verwijderen van ongewenste software, het opschonen van de schijf, het doorbladeren van bestanden, maar ook de basisfuncties zoals het permanent verwijderen van bestanden, het optimaliseren van de internetverbinding, het herstellen van per ongeluk verwijderde of beschadigde bestanden.

free pc optimization software

free registry cleaner tools

Het programma zal gedetecteerde fouten en problemen groeperen in “bestandskoppelingen”, “geschiedenislijsten”, “ontbrekende software”, wat handig is. Het toont ook de locaties van de  register fouten die je daar kan openen. Tijdens onze test heeft Auslogics 31 fouten gevonden.

De grootte van het installatieprogramma van v.7.0.17.0. is 12.2 MB en het neemt 42.0 MB schijfruimte in beslag. Een van de belangrijkste voordelen is dat het een freeware is. Auslogics werkt op Windows 10, 8 en 7 (64-bit/32-bit), evenals 32-bit versies van Vista en XP. Dit hulpprogramma zoekt tijdens het scannen voor problemen in onderdelen zoals snelkoppelingen, bestandsextensies, hulpbestanden, opstart applicaties, lettertypen, enz.

Pros

 • volkomen gratis
 • eenvoudige installatie, één-klik-fix
 • automatische back-up beschikbaar

Cons

 • installeert mogelijke extra software

Een prettige toevoeging is de mogelijkheid om op elk moment te pauzeren of door te gaan met het proces. In Auslogics Cleaner worden de gedetecteerde problemen gepresenteerd in groepen en niveau van prioriteit – laag, gemiddeld of hoog. Voor veel gebruikers zijn er bepaalde, potentieel nuttige functies: het afzonderlijk bekijken van een fout door er met de rechtermuisknop op te klikken, flexibele back-ups en herstelpunten op ieder moment, negeerlijst, één-klik-fix knop die “Scan & Repair (“Scannen en Repareren”) heet.

free registry cleaner Windows 10

Hoewel het niet het aantal fouten toont bij de eerste uitvoering, beweerde Little Registry Cleaner meer problemen te hebben opgeschoond dan andere gratis registry cleaner tools. Deze opschoning is absoluut gratis, en je kunt een map aanmaken voor back-ups, bepaalde bestanden/mappen uitsluiten en een scan schema instellen.

Pros

 • daadwerkelijk freeware, open-source
 • positieve prestatie
 • eenvoudige workflow

Cons

 • vage beschrijvingen van fouten
 • mogelijke vertragingen tijdens het reinigingsproces
 • weinig begeleiding

Dit programma is beschikbaar in 17 talen, waaronder Engels, Arabisch, Chinees, Frans, Duits, Grieks, Russisch, Spaans, enz.

free pc optimization software

11 of 15

JetClean

free registry cleaner programs

Het grootste aantal fouten – 347, werd gedetecteerd door JetClean registry cleaner, die gratis is. Er is één-klik reparatie functie, automatische uitschakeling na de reparatie, scannen op specifieke problemen (bijv. applicatie paden, opstarten, DNS-cache, geheugen, geluiden, lettertypen, virtuele apparaten). Een paar extra tools zou niet verkeerd zijn – programma uninstaller, opstart optimizer, prestatie booster, register defragmenteerprogramma.

Pros

 • nood back-up
 • snelle scans, prettige interface
 • draagbare versie

Cons

 • sommige functies alleen beschikbaar in Pro-versie
 • onnodige programma's in het installatieprogramma

In “Ignore List Log files” (Negeerlijst Logbestanden) van de instellingen worden alle rapporten van elke reinigingsactie opgeslagen. Jet Cleaner biedt ook een hardware-informatie hulpmiddel, spoelt de DNS-cache door en plant de automatische opschoning. Over het algemeen is het vrij effectief in het verminderen van systeemfouten en vertragingen, het lokaliseren en verwijderen van ongewenste bestanden in prullenbak, recente documenten, tijdelijke bestanden, logbestanden, klembord, geheugendumps.

best registry cleaner softMet de WinUtilities tool hebben wij 161 fouten gevonden. Hiermee kan je ook kiezen welke gebieden je wilt scannen, een herstelpunt maken en het foutenlogboek als HTML-bestand exporteren. De extra instelling om na een aantal dagen automatisch herstelpunten te verwijderen is ook erg handig – om je PC licht te houden. De Betaalde Licentie biedt ondersteuning voor 3 apparaten, schijfoptimalisatie, bestandsversleuteling, 24/7 ondersteuning.

Pros

 • goede werking
 • handige instellingen

Cons

 • alleen de basisfuncties
 • gebrek aan geavanceerde functies

Deze cleaner tool bevat meer dan 20 modules, bijvoorbeeld hardeschijf backup, schijf verwijderaar, register back-up en herstel, schijfanalyse en defragmentatie, om er een paar te noemen. Het heeft zowel gratis als betaalde versies, schone en handige interface, regelmatige automatische upgrades.

free pc optimization software

download registry life

Dit programma van ChemTable is absoluut gratis, ondanks een grote aantal functies. Het herkent 20 soorten fouten op alle register niveaus. Het werkt in 2 modi: ‘classic’ – voert een standaard foutopsporing uit, en ‘express’ – biedt je de mogelijkheid om de zoekparameters en -locaties aan te passen. Extra functies: opstart-beheerfunctie negeerlijst, register optimalisatie (aanbevolen om regelmatig te gebruiken om fragmentatie van het register te verminderen).

Pros

 • Gekoppeld aan de Register-Editor
 • Uitgebreid venster met resultaten
 • Krachtig autorun beheer

Cons

 • Advertenties voor ChemTable producten

free registry cleaner

Aan het einde van een scan geeft PointStone per registervermelding een beoordeling van de mate van structuur weer. Het stelt ervaren gebruikers in staat om handmatig te zoeken naar de oorzaak van problemen. Voor verwijderbare en netwerkmedia zijn globale uitsluitingen van het scannen beschikbaar – om instellingen voor tijdelijk ontoegankelijke apparaten op te slaan. De lijst met functies wordt groter wanneer je deze koppelt aan de Pointstone System Cleaner.

Pros

 • Reddings-beheerder
 • Kan fouten, veroorzaakt door verwijderbare apparaten, negeren

Cons

 • Onhandig resultaten venster

free pc optimization software

glarysoft registry repair review

Glarysoft is een bekende leverancier van PC optimalisatie en tune-up tools voor Windows. Merk om te beginnen op dat Glarysoft Registry Repair ook een software update functie bevat – om automatisch nieuwe versies te downloaden. Dit is niet gebruikelijk voor gratis registry cleaners. Voor elke registerfout toont het een beschrijving, locatie, mogelijke oplossing en editor. Wanneer u het uitvoerbare bestand van het programma opstart, wordt de scan automatisch gestart. Dit is erg handig, aangezien het programma niet op de achtergrond (in het systeem-vak) werkt.

Pros

 • Scan resultaten exporteren
 • 2 niveaus van negeerlijst

Cons

 • Grondig zoeken niet beschikbaar in Gratis versie
 • Geen Pro-versie als aparte app

P.S. Nog een paar fatsoenlijke registry cleaners.

Als jij niet tevreden bent over de 15 tools die wij hierboven onder de loep hebben genomen, kun je deze tools ook verkennen: AML , SlimCleaner, Kingsoft PC doctor, EasyCleaner, Argente, Cleanersoft Free Registry Fix, nCleaner, ACleaner, Registry Distiller, RegSeeker.
free pc optimization software

Registry Cleaner software guide

Wat is een registry cleaner?

Heb jij last van vertraagde prestaties bij het gebruik van je PC of laptop? Heb je een oudere versie van Windows of een niet zo krachtige computer van een paar jaar geleden? Ontbreekt het jouw computer aan CPU en/of RAM om met huidige toepassingen te kunnen werken? Dan is PC-optimalisatie software, zoals registry cleaners, één van de opties om die problemen op te lossen.

Natuurlijk is er het Windows Schijfopruiming Hulpprogramma, maar die is minder effectief dan cleaner apps, die meestal te maken hebben met prullenbak, tijdelijke en systeembestanden. Een typisch registry cleaner programma kan veel meer doen: verwijdert tijdelijke internet bestanden, browser cache en geschiedenis, ongewenste bestanden, logbestanden, systeemgeheugen dumps, bloatware, thumbnails, evenals het afsluiten van onnodige achtergrondprogramma’s. In wezen is een registry cleaner een applicatie van derden die ontworpen is om overbodige en verouderde bestanden uit het Windows-register te verwijderen. Meer geavanceerde cleaner programma’s kunnen ook ongeldige registersleutels corrigeren.

Wat is het doel van registry cleaners?  De registry database is gigantisch en complex, dus het handmatig bewerken zal een tergende en tijdrovende klus zijn.  Om dit zelf te controleren, open je het venster ‘Run’, vervolgens typ je “Regedit” en open je de ‘Register-Editor’ – een hiërarchische structuur van registersleutels, die duizenden instellingen bevat voor programma’s op de pc van de gebruiker (die onder andere gebruikt kunnen worden om Windows aan te passen).

Met een gratis of betaalde Registry cleaner kunnen wij de taak van het vinden van dergelijke ongeldige, gebroken of ontbrekende vermeldingen automatiseren en dit alles oplossen. De belangrijkste voordelen van het runnen van dit soort apps kunnen zijn: om ruimte vrij te maken, om de prestaties te verbeteren of om te helpen malware te verwijderen. Ja, theoretisch gezien kun je het register onderhouden zonder speciale software, door apps te verwijderen of de browsergeschiedenis te verwijderen. Maar er zijn een aantal problemen die alleen een technisch specialist kan aanpakken. Het handmatig verwijderen van sleutels kan gevaarlijk zijn en systeem schade veroorzaken.

Types / Functies

Registry cleaners zijn computerprogramma’s die in de eerste plaats beschadigde/verloren bestanden moeten repareren. Veel van die programma’s bieden extra functionaliteit kenmerken voor PC-onderhoud software. Typische kenmerken van een goede registry cleaner worden hieronder beschreven:

 • Registerscan en reparatie (selectief of in bulk);
 • Systeembestanden cleaner – prullenbak, tijdelijke bestanden, logbestanden, enz.;
 • Toepassingen en hulpprogramma cleaner – voor browser cache, cookies, enz.;
 • Programma’s uninstaller / reparatie tool;
 • Opstartprogramma’s uitschakel tool;
 • Insluitsels / Uitsluitingen menu;
 • Scan planning;
 • Eenvoudige schone interface, eenvoudige installatie;
 • Back-up en herstel mogelijkheden.

Zoals we hebben gezien, hebben de meeste registry cleaners dezelfde functionaliteit, min of meer: ze scannen, clean en repareren. Sommigen presteren sneller, anderen rekenen op een grondige opschoning. Wat betreft de prijs lijkt het misschien vreemd, maar deze hulpprogramma’s zijn niet de belangrijkste software om te gebruiken, dus het zou zinloos zijn om er veel voor te betalen. Aan de andere kant betekent een goedkope prijs vaak een slechte kwaliteit, dat weten we allemaal. Met gratis en betaalde cleaners, kunnen we mogelijk verzekeren dat je effectieve tools kunt vinden die gratis zijn. 

Trends & discussie omtrent registry cleaners

Terwijl de keuze aan cleaner en PC optimalisatie programma’ s toeneemt, is er de laatste tijd nogal wat scepticisme ontstaan over de relevantie ervan. Controverse ligt in de veronderstelling dat veel van deze tools niet veel doen in termen van prestatieverhoging, maar eerder een gebruiker ertoe aanzetten om een betaalde versie te kopen of gewoon een plek zijn om te adverteren.

Daarnaast zijn er een aantal serieuze punten van discussie. Ten eerste, het risico van register schade: programma’s van lage kwaliteit kunnen meer schade aanrichten dan voordeel opleveren, omdat velen gewoon proberen om schijfruimte vrij te maken zonder onderscheid te maken tussen vermeldingen en bestanden. Ten tweede, en nog gevaarlijker, kan er zelfs sprake zijn van malafide gebruik waardoor de installatie van malware wordt vergemakkelijkt of gebruikers worden opgelicht door geld af te troggelen, zonder dat er echt hulp wordt geboden. 

Er verscheen zelfs een term “scareware” vanwege sommige programma’s die de neiging hebben om te veel fouten te vinden en ze allemaal te markeren als “kritisch” of “ernstig”. Critici zeggen ook, dat in de meeste gevallen de gemelde fouten gewoon vermeldingen zijn van verwijder programma’s, en niet perse goed of slecht zijn, en het verwijderen ervan zal de prestaties van de PC niet versnellen. Als een gebruiker echter een echt probleem detecteert waardoor het apparaat wordt vertraagd, of een malware bestand dat in het register is geslopen, zou een gereputeerd cleaner programma een geschikte optie zijn. In termen van populariteit is CCleaner definitief nummer 1.

free pc optimization software

Hoe gebruik je registry cleaners op de juiste manier?

 • Maak een back-up van het register. De meeste van deze hulpprogramma’s vragen gebruikers om een back-up te maken van gegevens of om dit automatisch te doen, in sommige gevallen moet je deze optie vinden. Begin nooit met het opschonen van het register zonder een back-up te maken. Zodra je problemen opmerkt na het opschonen (bv. een programma start niet meer zoals voorheen), is het beter om het register te herstellen.
 • Overdoe het niet. Je hoeft het register niet vaker dan één keer per maand op te schonen.  Het kan zijn dat je bijvoorbeeld verschillende soortgelijke programma’s installeert om het beste alternatief te kiezen en dan de rest te verwijderen. Dan kun je een extra scan uitvoeren. In andere gevallen is een maandelijkse scan voldoende.
 • Laat je PC een tijdje met rust. Na de scan, wanneer een hulpprogramma begint met het verwijderen en repareren van de taak, laat het aan het programma over. Wanneer een apparaat wordt gebruikt, brengt het wijzigingen aan in het register, waardoor het opschoon-proces wordt belemmerd en er fouten kunnen ontstaan.

De beste registry cleaners

Het valt niet te ontkennen dat CCleaner de overweldigende nummer 1 tool is onder de Windows registry cleaners en het lijkt er niet op dat CCleaner wordt ingehaald. Het is super eenvoudig, gratis en biedt geweldige functionaliteit, zelfs buiten het omgaan met het register. Het is gratis voor niet-commercieel gebruik. Zorg ervoor dat je het downloadt van de officiële website van Piriform, aangezien sommige websites je proberen te verleiden tot het kopen van producten die vermomd zijn als CCleaner. Voordat je verder gaat met de reparatie, biedt het aan om een back-up te maken, met als resultaat dat je kunt kiezen om alle problemen of een bepaald probleem op te lossen. Opmerking: er is CCleaner voor Mac, het ruimt het register niet op, maar voert andere functies uit. Er zijn zeker genoeg alternatieven voor CCleaner. Andere topprestaties programma’s zijn WiseCleaner, Auslogics, Eusing, AVG TuneUp, JetClean, WinUtilities, Registry Fixer, jv16, Glary Utilities, EasyCleaner, IObit.

Bijvoorbeeld, Auslogics Registry Cleaner is een gratis app die de ernst van de gevonden problemen laat zien – laag, normaal of hoog. Het heeft een eenvoudige interface, één-klik reparatie knop, automatische back-ups. Het is ook absoluut gratis, met gratis updates en zonder termijnbeperkingen. Het geeft volledige controle aan een gebruiker en, voor het geval je het wilt, kun je de scanresultaten bekijken en registervermeldingen uitsluiten van de opschoon lijst. Auslogics is getest door vele industrie-experts en heeft over het algemeen positieve recensies gekregen. Een scan duurt seconden en de resultaten worden gegroepeerd per categorie. Echter, als je niet geïnteresseerd bent in het graven in de resultaten, is er een Scan en Reparatie optie.

Opmerking: het stelt Yahoo standaard in als startpagina en zoekmachine.

Een ander voorbeeld is Wise Care 365 dat is ontworpen om computers te stabiliseren en te stimuleren door fouten te herstellen. Geplande opschoning, hersteloptie, verschillende soorten scans zijn zeer handige onderdelen. Er is een gratis versie en een jaarabonnement van $20. Het is gebruiksvriendelijk, de interface ondersteunt meerdere talen, de online help documentatie is grondig, en er is 24/7 ondersteuning via e-mail. De drie type scans zijn normaal, veilig en grondig, plus de mogelijkheid om maandelijks, wekelijks of dagelijks op te schonen. Om een voorbeeld te noemen van functies die niet beschikbaar zijn in de gratis versie, vestigen we de aandacht op Multi-user opschoning, waardoor beheerders van openbare of thuiscomputers die door meerdere mensen worden gedeeld, de mogelijkheid hebben om het register te scannen en te repareren zonder dat ze hoeven in te loggen onder elke account. Of het optimaliseren van de systeeminstellingen om de snelheid van het internet te verbeteren is ook een mogelijkheid. 

jv16 die $35 per jaar kost of $99 voor een levenslange licentie (met 60 dagen gratis proefabonnement) bleek één van de meest efficiënte tools te zijn. Hoewel het scannen langer duurt dan met CCleaner of Auslogics, is het in staat om meer systeemproblemen op te sporen. Met dit programma kunnen specifieke registervermeldingen worden gevonden en vervangen, en kan het Windows-register worden gecontroleerd, gedefragmenteerd en opgeschoond. Met jv16 kan je kiezen hoe intensief de opschoning wordt uitgevoerd. Je kunt ervoor kiezen om gegevens met betrekking tot bepaalde programma’s te negeren (bijvoorbeeld antivirus, firewall, server en back-up software). Scanresultaten tonen registersleutels, invoer naam, gewijzigde datum, ernstniveau, bestand referentie, reden voor detectie; en scanresultaten kunnen worden geëxporteerd naar CSV, HTML, SQL. Back-ups en herstelpunten zijn ook aanwezig. Het enige nadeel is dat sommige mensen de interface onhandig en vrij ingewikkeld vinden voor beginners.

Jetclean is een gratis programma en heeft een knop “Scannen en Repareren”, wat betekent dat je niet hoeft te wachten tot het scannen klaar is. Ook een “Scan Nu” knop om de resultaten te bekijken voordat ze worden gerepareerd. Jetclean biedt extra hulpmiddelen, bijv. Apps Clean, Windows Clean (uitvinken als je die op dat moment niet wilt). Bovendien kan je zoeken naar bepaalde problemen in het register, zoals problemen met opstartprogramma’s, applicatie paden, verwijderde programma’s, lettertypes, virtuele apparaten, bestandsextensies, enz. Jetclean maakt automatisch systeemback-ups, biedt geplande scans, automatische afsluiting optie – nadat fouten in het register zijn gerepareerd. Als extraatje biedt het een systeem informatietool, opstart optimalisatie, prestatie booster, register defragmenteerprogramma, internet booster en een software uninstaller. Opmerking: tijdens de installatie kan het zijn dat er ongewenste software wordt geïnstalleerd.

free pc optimization software

FAQ

Q: Waarom moet ik
A: Het systeem register slaat informatie op over alle programma's op een PC, soms zelfs over proefversies, en soms zit er een virus in. Het opschonen van het register is nodig om zich te ontdoen van ongewenste onderdelen in het systeem, virussen, etc.

Q: Wat is registry cleaner software?
A: Registry Cleaner is een hulpprogramma van een derde partij met als enig doel het opschonen van Windows.

Q: Wat doet een registry cleaner?
A: Het verwijdert overbodige items uit het Windows-register.

Q: Hoe vaak moet ik het register opschonen?
A: In gevallen waarin je fouten krijgt in Windows, of wanneer er een advertentie-virus in het register zit, enz.

Q: Heeft Microsoft een registry cleaner?
A: Microsoft ondersteunt het gebruik van registry cleaner niet.

Q: Heeft een Mac een register?
A: Nee, Mac OS X lijkt in niets op Windows OS.

Q: Wat is de beste software voor het opschonen van een Mac?
A: Wij adviseren om CCleaner of CleanMyMac X te overwegen.

Q: Zijn registry cleaners veilig?
A: Ja, je hoeft je geen zorgen te maken. Sommige programma' s raden zelfs aan om een back-up te maken van het register voordat het wordt opgeschoond.

Q: Hoe kies je de beste registry cleaner?
A: Elke software heeft zijn eigen voor- en nadelen, waarden. Bekijk het overzicht hierboven in het artikel.

Q: Hoe schoon je het register handmatig op?
A: Druk op de Win+R toetsencombinatie, voer het commando "Rgedit" in en druk op Enter. Klik op het plusteken om een gedeelte van de register-editor uit te breiden. Zoek HKEY_LOCAL_MACHINE. Het is beter om van tevoren een back-up te maken: klik op Bestand in de menubalk, scrol naar beneden en selecteer Exporteren, geef een naam aan het bestand en klik op Opslaan.

Q: Versnelt het opschonen van het register de computer?
A: De snelheid van de prestaties van de PC zal hoogstwaarschijnlijk niet toenemen, terwijl de browser kan versnellen en daar fouten kan verwijderen.

Q: Wat is het beste alternatief voor CCleaner?
A: Een interessante oplossing die wij aanbevelen is Advanced SystemCare by IObit, of een andere oplossing uit onze lijst naar eigen goeddunken.

Q: Wat zijn CCleaner alternatieven voor Ubuntu?
A: Misschien wil je BleachBit, Stacer, Ubuntu Cleaner of GCleaner overwegen.

Q: CCleaner vs. Wise Registry Cleaner
A: Op basis van onze tests vindt Wise Registry Cleaner veel meer fouten, het wordt meer geschikt voor commercieel gebruik. Aan de andere kant zal het proberen andere programma's te installeren.

Q: CCleaner vs CleanMyMac
A: CleanMyMac X en CCleaner zijn beide vertrouwde en betrouwbare oplossingen voor Mac clean up. CCleaner heeft een gratis versie waarmee je effectief browser junk kunt verwijderen. CleanMyMac X heeft een breed scala aan cleaning tools, waaronder het verwijderen van malware en het versnellen van het systeem.

Q: CCleaner vs Avast
A: Hoewel Avast geweldig is voor algemene computerbeveiliging en scannen, voert het ook opschoon taken uit. CCleaner staat bekend om zijn veilige PC reparatie en de betaalde versie is de helft van de prijs van Avast.

About author

Kristina Kurhanska
Kristina Kurhanska

Kristina Kurhanska is een senior IT-analist voor onbevooroordeelde reviews van software, SaaS, webontwikkeling en IT-marketingbedrijven.

Kristina Kurhanska is a senior IT analyst at ThinkMobiles. For over 5 years she has written reviews about software, SaaS, web & mobile development companies, digital marketing agencies, etc. Kristina is sharp on the latest software technologies and trends on the global market.