ThinkMobiles is one of most trusted companies conducting IT & software reviews since 2011. Our mission is to provide best reviews, analysis, user feedback and vendor profiles. Learn more about review process.

15 programe gratuite pentru curățarea registrului – testare și comparare

Kristina Kurhanska

Kristina Kurhanska este analist IT senior pentru evaluarea obiectivă a programelor software, SaaS, dezvoltării web și companiilor IT de marketing.

Disclosure:

We may receive compensation when you click on links. Neither our writers nor our editors get paid to publish content and are fully committed to editorial standards .

Programele pentru curățarea registrului sunt esențiale, pentru că te vor ajuta să cureți numeroasele înregistrări inutile de pe un calculator Windows. Înte ele se numără și fișierele care nu mai există și pe care ar dura ore întregi să le ștergi manual. În loc să postăm o listă a celor mai bune programe menite pentru acest scop, vom testa și compara programele gratuite pentru curățarea registrului.

Am selectat cele mai bune 10 programe pentru curățarea registrului, pe baza evaluărilor online. În general, toate șterg înregistrări ca și comenzi rapide ale programelor, fișiere DLL multiplicate, destinații de programe, fișiere de ajutor, asociațiile fișierelor, chei de registru goale, etc. Cele mai multe programe au niște funcții utile, cum ar fi afișarea progresului scanării, setarea intervalelor pentru scanare, indicator de severitate, listă de ignorare, crearea automată a copiilor de rezervă, manager de pornirea calculatorului, rulare la pornirea calculatorului, fișiere jurnal. Și, desigur, fiecare program pentru curățarea registrului are funcția de reparare printr-un singur click. Poți citii și ghidul nostru despre astfel de programe.

Testarea a avut un scop clar: să vedem câte erori găsește și rezolvă fiecare program și cum influențează viteza calculatorului. Am folosit un calculator de performanță mijlocie, cu 8 GB RAM și Windows 7 Profesional. Dar, înainte de toate, o prezentare concisă a detaliilor:

I. Despre programe, concis

Program Gratis Versiune Trial Preț Pro Fișier de instalare Mărime Limbi
IObit $19.99 48 MB 163 MB 34
Auslogics $8.48 15 MB 51 MB 7
AVG PC TuneUp $24.95 25 MB 60 MB 61
CCleaner 15 days $28.95 5 MB 5 MB 1
Defencebyte 1 MB 2 MB 31
Eusing 14 days $19.97 6 MB 8 MB 20
Glarysoft 60 days $39.99 59 MB 208 MB 26
System Mechanic $39.99 10 MB 43 MB 43
JetClean $39.95 6 MB 15 MB 21
jv16 Power Tools 4 MB 17 MB 28
LRC $39.96 52 MB 18 MB 10
Pointstone 4 MB 10 MB 1
Registry Life $19.97 6 MB 26 MB 50
WinUtilities 6 MB 19 MB 1
Wise Care 365 $39.95 18 MB 76 MB 2

Așadar, noi măsurat câte erori în registru a găsit fiecare dintre cele 15 programe, cum și modul în care au influențat timpul de pornire al calculatorului. Pentru a primii rezultate corecte, am creat de fiecare dată un punct de restaurare la care ne-am întors de fiecare dată, înainte să testăm următorul program. Poți vedea rezultatele în următoarele tabele, însă îți reamintim faptul că aceste programe sunt făcute pentru curățarea registrului și nu pentru creșterea vitezei sau optimizarea calculatorului. Aceste programe ajută doar la repararea problemelor în registru.

II. Comparația funcțiilor

Program Backup Restaurare Editor Vizualizare Căutare Defragmentare Setarea intervalelor
IObit Pro Pro
Auslogics Pro Pro
AVG PC TuneUp Pro Pro Pro
CCleaner
Defencebyte Pro
Eusing
Glarysoft
System Mechanic Pro Pro Pro Pro Pro
JetClean
jv16 Power Tools Pro
LRC
Pointstone
Registry Life
WinUtilities
Wise Care 365 Pro

III. Testarea performanței

Acest tabel prezintă detalii despre numărul de erori găsite de către fiecare program, ceea ce poate ajuta la selectarea celui mai bun, pe baza propriilor nevoi. Pe lângă asta, apar informații și despre erorile reparate și îmbunătățirea pornirii calculatorului.

Program Activex și probleme de clasă Destinații de fișiere inexistente DLLuri lipsă Documente recente Extensii de fișier Erori de dezinstalare Alte erori Reparații în total
IObit 83 2 25 1 87 5 203
Auslogics 12 1 1 202 1 217
AVG PC TuneUp 12 8 9 Pro
CCleaner 10 12 1 1 24
Defencebyte 328 5 20 14 36 4 407
Eusing 1 80 12 2 189 24 308
Glarysoft 92 30 122
System Mechanic 2 1 Pro
JetClean 329 12 12 8 200 25 586
jv16 Power Tools 2 1 2 Pro
LRC 26 12 12 17 67
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
WinUtilities 12 52 12 21 53 150
Wise Care 365 342 12 12 181 21 573

Iar acum, vom descrie ce experiență am avut cu fiecare dintre cele 15 programe pentru curățarea registrului.

Cele mai bune programe pentru curățarea registrului

Advanced SystemCare registry cleaner

Dacă vrei un program pentru curățarea/optimizarea calculatorului și pentru protejarea datelor, Advanced SystemCare de la Iobit este o soluție bună. Are o mulțime de funcții, dar în această postare ne vom focusa asupra celor pentru curățarea registrului. Așadar, am încercat ediția gratuită a versiunii 12.5.0., care a detectat 848 de erori pe parcursul unei scanări de 6 minute. Merită menționat și faptul că, mai recent, s-a adăugat un sistem de monitorizare în timp real la versiunea gratuită, ceea ce este destul de rar pentru acest tip de program.

Pros

 • interfață bine organizată
 • 12 domenii de optimizare a calculatorului
 • monitorizare în timp real

Cons

 • fără posibilitatea de a scana fișiere externe
 • probleme la micșorarea ferestrei
 • carantină de accesare după scanare

Pe lângă faptul că are grijă de problemele legate de registru, Advanced SystemCare te poate ajuta cu multe: șterge fișierele nedorite, eliberează spațiu pe disc, îmbunătățește RAM-ul și procesorul, monitorizează căutările online și blochează conținuturile suspicioase sau rău intenționate. Pentru curățarea registrului, programul are o filă separată de curățare și optimizare, care scanează sistemul de fiecare dată (care poate fi oprit, dar nu și repornit). Această funcție de curățare țintește multe domenii ale calculatorului, 12 mai exact. Pentru a afla mai mute despre acestea, citește evaluarea noastră completă a Advanced SystemCare.

free registry cleaners

System Mechanic găsește automat intrările de cheie învechite, nefolosite și eronate, care pot încetinii sistemul de registru. Caută cheile DLL invalide, asocierile și referințele de fișiere, după care le repară în câteva secunde. Raportul scanării poate fii văzut în două forme: pe scurt sau în detaliu. În primul caz afișează numărul erorilor și oferă reparare printr-un click. Raportarea detaliată sortează erorile după categorie, cu tot cu explicații și sfaturi, astfel utilizatorul poate decide care tip de eroare să fie eliminat.

Pros

 • raport detaliat
 • sfaturi de performanță
 • scanare la intervale

Cons

 • unele funcții nu sunt disponibile în versiunea gratuită
 • erorile nu se pot îndepărta manual
 • curățarea registrului face parte din scanarea întregului sistem

System Mechanic are integrat un centru pentru creearea copiilor de rezervă, cu ajutorul căruia se pot anula schimbările făcute în sistem. Scanarea completă include fișiere nedorite și temporare, astfel eliberează spațiu pe hard disk. În versiunea Pro afișează și recomandări pentru a împunătății performanța calculatorului și conecțiunea la internet. Curățarea registrului este posibilă doar prin scanarea completă a calculatorului, astfel se poate seta la intervale dorite.

software gratuit de optimizare a PC-ului

best registry cleaner

Versiunea gratuită a programului Wise Care 365 oferă multe: scanare la intervale, backup-ul schimbărilor automate, generator de parolă, diferite modalități de scanare (normală, sigură sau profundă). Versiunea Pro costă 30 de dolari și asigură funcții suplimentare, cum ar fi acces pentru mai mulți utilizatori, îmbunătățirea sistemului, optimizare, personalizare. Pe parcursul scanării a găsit 160 de erori, ceea ce e mai mult, decât majoritatea programelor.

Pros

 • scanare la intervale
 • interfață simplă
 • performanță rapidă

Cons

 • încearcă să instaleze alte programe

Dacă ai nevoie de un program pentru curățarea registrului pe Windows 10, sau o versiune mai veche, acesta e o alegere bună pentru sarcinile de bază ale registrului. Utilizatorii pot descoperii și explora problemele și descripția acestora după ce programul a scanat și analizat sistemul. Există opțiunea de a creea o comandă rapidă a programului prin Setări(Settings) > Rulare Automată(Autorun) > Curățare printr-un Click(Clean with 1-click). Defragmentarea registrului și creearea copiilor de rezervă e posibilă.

4 of 15

CCleaner

Ccleaner review

Fără îndoiala, CCleaner este una dintre cele mai renumite programe pentru curățarea registrului printre utilizatori, la nivel global. În urma testului nostru a găsit 16 erori, însă dorim să accentuăm că CCleaner nu este un program făcut doar pentru curățarea registrului, nu îl optimizează pe acesta. Utilizatorul poate instala programul în formă de fișier executabil sau formă portabilă. Are și o versiune Pro care oferă monitorizare în timp real, actualizări automate, asistență premium și costă 25 de dolari.

Pros

 • listă de ignorare
 • funcții numeroase
 • actualizări regulare ale programului

Cons

 • pop-up-uri frecvențe
 • nu îmbunătățește timpul de repornire al calculatorului

CCleaner poate îndepărta cheile și valorile de registru care duc la programe sau fișiere care nu mai există. La fel face și cu fișierele DLL, extensiile de fișiere, obiectele COM sau ActiveX, etc. În secțiunea de funcții poți vedea, schimba sau dezinstala programe, poți găsi sau îndepărta fișiere care ocupă mult spațiu. Versiunea CCleaner gratuită se poate instala în două moduri: instalare completă sau în formă portabilă, care nu necesită instalare propriu-zisă.

software gratuit de optimizare a PC-ului

registry fixer free

Optimizatorul de computer DefenceByte a fost creat de o companie din Australia și are funcția de a curăța registrul, printre multe altele. Opțiunea de scanare a registrului se ocupă de programe, fonturi, biblioteci partajate, dispozitive virtuale, istoric, etc. Funcțiile suplimantare ale DefenceByte, care pot fii de folos, sunt de exemplu: curățarea browserului, manager de servicii Windows, dezinstalator, scanarea la intervale. Momentan oferă discount, astfel prețul pentru un calculator e de 39$, pentru trei 79$, iar pentru cinci 111$.

Pros

 • scanare și reparare rapidă
 • 15 zile de trial
 • servicii de asistență 24/7

Cons

 • programul are nevoie de actualizări
 • greu de configurat

free registry cleaner software

Cu Eusing am găsit 63 de erori pe calculatorul nostru. Este un alt program gratuit pentru curățarea registrului și e cât se poate de simplu. Nu îmbunătățește viteza sistemului, deși curăță registrul. Programul funcționează pe Windows 98, Me, 2000, Vista, Windows 7, 8 și 10.

Pros

 • e complet gratuit
 • compatibil cu versiuni Windows mai vechi
 • mai multe limbi, versiune portabilă

Cons

 • puține detalii despre erorile registrului în urma scanării
 • poate fii nevoie de o nouă scanare de către RegEdit

Scanează registrul de pe Windows pentru informații invalide, după care asigură o listă cu erorile găsite. Astfel utilizatorul poate vedea problema, cheile de registru ale acesteia și valoarea fiecărei înregistrări. Creează copii de rezervă ale registrului schimbat, iar programele care pornesc odată cu PC-ul se pot vedea/edita în Startup Manager. Meniul este tradus în 33 de limbi.

software gratuit de optimizare a PC-ului

best registry cleaner for Windows 7

Acest program are diverse funcții pentru optimizare, printre care și curățarea și îmbunătățirea performanței calculatorului – funcție de curățarea registrului. Pe parcursul testării a detectat 35 de erori. Alte unelte utile de la distribuitorul Macecraft Software, incluse în program, sunt și curățarea istoricului, curățarea fișierelor, optimizator de pornire a calculatorului, compactor de registru, Windows AntiSpy și dezinstalarea programelor. Versiunea gratuită funcționează într-o formă de 60 de zile de trial, cu toate funcțiile, iar abonarea costă 11$ pe an.

Pros

 • ușor de folosit
 • crează copii de rezervă automat
 • are o mulțime de setări

Cons

 • interfață mai greu de utilizat față de alte programe

E gratuit, nu ocupă mult spațiu și e compatibil cu toate versiunile Windows. După scanare poți salva rezultatele în format CSV, LiteLS, HTML, EML, DAT, SQL sau chiar să le scoți pe imprimantă. Erorile pot fi văzute în detaliu, separat în editorul de registru. Utilizatorii pot căuta procese, programe, sau fișiere pe baza unor cuvinte cheie. O funcție suplimentară este lista neagră a unor website-uri.

Microsoft registry cleaner tools review

Acest distribuitor cunoscut de programe de securitate, pe nume AVG, a introdus programul PC TuneUp pentru curățarea registrului. AVG susține că TuneUp va îmbunătății timpul de pornire al calculatorului cu 77%, însă testele noastre arată numere mai puțin optimiste – de la 95 de secunde a scăzut la 91, ceea ce înseamnă o îmbunătățire de circa 13%. Totuși, are caracteristici bune, a găsit 108 erori pe parcursul testului.

Pros

 • rulează în liniște în fundal
 • numeroase funcții, interfață simplă
 • eliberează spațiu după curățare

Cons

 • fără opțiune pentru anularea ștergerilor
 • abonamentul anual costă 50$

Ocupă doar 42 MB pe hard disk. Are multe funcții, printre care mod de veghe, îndepărtarea programelor nedorite, curățarea istoricului, cum și funcții de bază: ștergerea permanentă a fișierelor, optimizarea conecțunii la internet, recuperarea fișierelor șterse sau avariate din greșeală.

software gratuit de optimizare a PC-ului

free registry cleaner tools

Acest program va grupa erorile detectate după asocieri de fișiere, liste de istoric și programe care lipsesc, ceea ce e destul de convenabil. În plus, afișează și locația erorilor, astfel acestea pot fi văzute imediat. Pe parcursul testării Auslogics a găsit 31 de erori.

Mărimea fișierului de instalare a versiunii 7.0.17.0. este de 12.2 MB, iar după instalare ocupă 42 MB. Una dintre cele mai mari beneficii este faptul că programul e complet gratuit. Aulogistics rulează pe Windows 10, 8 și 7 (64-bit/32-bit), așa cum și pe versiunea de 32-bit al Windows Vista și XP. Pe parcursul scanării programul detectează probleme la comenzile rapide, extensiile de fișiere, fonturi, programe care porniresc odată cu calculatorul, etc.

Pros

 • în totalitate gratuit
 • ușor de istalat, curățare printr-un singur click
 • crearea automată a copiilor de rezervă

Cons

 • poate instala alte programe

O opțiune drăguță este cea de a opri și reponi scanarea oricând. În Auslogics Cleaner problemele detectate sunt categorizate după importanță – scăzută, medie sau mare. Are multe funcții care pot fii utile pentru unii utilizatori: afișarea separată a unei erori – prin click drept, copii de rezervă flexibile, puncte de restabilire la orice moment, buton de reparare printr-un singur click, numit Scanare și Reparare(“Scan and Repair”).

free registry cleaner Windows 10

Deși inițial nu a afișat numărul de erori detectate, se pare că Little Registry Cleaner a găsit mai multe probleme, decât alte problame gratuite de curățare a registrului. Programul este absolut gratuit și poți specifica folderul în care să creeze copii de rezervă, să excludă unele fișiere și poți seta și scanări la anumite intervale.

Pros

 • complet gratuit, sursă deschisă
 • performanță pozitivă
 • flux de lucru ușor

Cons

 • erori descrise vag
 • poate încetinii calculatorul când lucrează
 • ghidare minimă

Programul este disponibil în 17 limbi, inclusiv în Engleză, Chineză, Franceză, Germană, Greacă, Rusă, Spaniolă, etc.

software gratuit de optimizare a PC-ului

11 of 15

JetClean

free registry cleaner programs

Cel mai mare număr de erori – 347 – a fost detectat de programul gratuit, JetClean. Are opțiune pentru reparare dintr-un singur click, oprire automată după scanare, scanarea unor probleme specifice (de ex.: audio, fonturi, dispozitive viruale, archivă DNS, memorie). Unele funcții suplimentare – cum ar fi dezinstalarea programelor, optimizator pentru pornirea calculatorului, îmbunătățirea performanței sau defragmentarea registrului – n-ar strica.

Pros

 • backup de urgență
 • scanări rapide, interfață frumoasă
 • versiune portabilă

Cons

 • unele funcții sunt disponibile doar în versiunea Pro
 • programe inutile la instalare

În lista de fișiere jurnal ignorate (Ignore List Log files) din setări, se pot găsii informațiile despre fiecare curățare. În plus, JetClean asigură și funcții pentru ștergerea archivelor DNS, setarea scanărilor la intervale și detalii despre hardware. În ansablu este destul de eficient în reducerea erorilor sistemului și îmbunătățirea performanței, găsirea și ștergerea fișierelor nedorite, documentelor recente, fișierelor temporare, fișierelor jurnal, clipboard-urilor și copiilor de rezervă nefolosite.

best registry cleaner softCu programul WinUtilities am găsit 161 de erori. Pe interfață poți selecta zonele pe care dorești să le scanezi, să creezi puncte de restaurare, și să explorezi progleme din fișierele jurnal, cum ar fi cele în format HTML. Setările adiționale pentru ștergerea automată a punctelor de restaurare după câteva zile poate și ea fi utilă, ca să poți avea mai mult spațiu pe calculator. Abonametul oferă acces de pe 3 dispozitive, și încă și optimizarea memoriei, criptarea fișierelor și asistență 24/7.

Pros

 • performanță bună
 • setări utile

Cons

 • elementar
 • nu are funcții avansate

Acest program pentru curățarea registrului are mai mult de 20 de funcții, ca de exemplu: backup-uri de hard disk, copii de rezervă și restaurarea registrului, analiza și defragmentarea discului, îndepărtarea discului și încă multe altele. Are versiune gratuită și plătită, o interfață prietenoasă și actualizări frecvente și automate.

software gratuit de optimizare a PC-ului

download registry life

Programul a fost creeat de ChemTable și este complet gratuit, în ciuda faptului că are o mulțime de funcții. Recunoaște 20 de tipuri de erori la oricare nivel de registru. Are două moduri: clasic – căutare standardă a erorilor – și expres – în care poți personaliza parametri și locațiile căutării. Funcții suplimentare: manager de pornirea calculatorului și optimizator de registru (este recomandată folosirea regulată pentru a evita fragmentarea registrului).

Pros

 • conectat cu editorul de registru
 • fereastră cu rezultate cuprinzătoare
 • manager de rulare automată

Cons

 • reclame despre produse ChemTable

free registry cleaner

După ce a terminat scanarea, PointStone afișează o evaluare a nivelului de daună al fiecărui registru. Utilizatorii mai experimentați pot căuta manual cauzele problemei. Dispozitivele media de rețea și cele conectate se pot exclude, la nivel global, din scanare – asta pentru a păstra setările dispozitivelor temporar inaccesibile. Funcțiile programului sunt mai numeroase dacă este cuplat cu PointStone System Cleaner.

Pros

 • manager de recuperare
 • poate ignora erorile care apar mulțumită dispozitivelor detașabile

Cons

 • fereastră cu rezultate inconvenientă

software gratuit de optimizare a PC-ului

glarysoft registry repair review

Glarysoft este un distribuitor cunoscut de programe pentru optimizarea Windowsului. În primul rând, e important să spunem că Glarysoft Registry Repair are și o funcție pentru actualizarea programelor (ca să primești cele mai noi versiuni), iar ăsta nu e un lucru obișnuit la programele pentru curățarea registrului, în special nu la cele gratuite. Pentru fiecare eroare detectată la un registru, afișează o descriere, locația, posibilele soluții și un editor. Când pornești programul, scanarea va fi inițializată automat, ceea ce este foarte convenabil, fiindcă programul nu rulează în fundal.

Pros

 • exportarea rezultatelor scanării
 • listă de ignorare cu două niveluri

Cons

 • căutarea profundă nu este disponibilă în versiunea gratuită
 • Dversiunea Pro nu are un program separat

P.S. Alte programe decente pentru curățarea registrului.

Dacă nu îți place nici una dintre cele 15 programe precizate, poți explora AML , SlimCleaner, Kingsoft PC doctor, EasyCleaner, Argente, Cleanersoft Free Registry Fix, nCleaner, ACleaner, Registry Distiller, RegSeeker.   
software gratuit de optimizare a PC-ului

Ghid pentru programele de curățare a registrului

Ce este un program pentru curățarea registrului?

Calculatorul sau laptopul tău are o performanță lentă? Este acesta mai slab, de acum ceva ani și are o versiune mai veche a Windows-ului? N-are un procesor și/sau RAM destul de bun pentru programele de azi? Atunci un program pentru optimizarea calculatorului, cum ar fi unul pentru curățarea registrului este una dintre opțiunile care te pot ajuta în această problemă.

Desigur, ai Disk Cleanup, de la Windows, însă este mai puțin eficient decât programele pentru curățare, pentru că se ocupă în mare parte doar de coșul de gunoi, fișierele temporale și fișierele de sistem. Un program simplu pentru curățarea registrului poate face mult mai multe: îndepărtează fișierele temporare ale internetului, arhivele browserului, istoricul, fișierele nedorite, fișierele jurnal, bloatware-urile, comenzile rapide, dar închide și programele inutile care rulează în fundal. Pe scurt, un program pentru curățarea registrului este elaborat pentru a îndepărta fișierele învechite din registrul Windows. Programele mai avansate pot și să corecteze cheile de registru invalide.

De ce să folosești programe pentru curățarea registrului? Baza de date a registrului este uriașă și complexă, așa că editarea acesteia ți-ar lua incredibil de mult timp. Pentru a verifica, deschide geamul Run, scrie ’regedit’ și deschide Editorul de Registru – o structură hierarchică a cheilor de registru, care conține mii de setări pentru computerul utilizatorului (care pot fi folosite pentru a personaliza Windows, printre multe altele).

Cu un program gratuit sau plătit de curățare a registrului, poți automatiza și rezolva într-o clipă problema găsirii unor înregistrări invalide, stricate sau absente. Beneficiile de bază a folosirii unei asemenea aplicații din când în când, este: să eliberezi spațiu, să crești perfomanța și să scapi de softwarele dăunătoare de pe calculator. Da, teoretic poți susține registrul fără vreun program special, dezinstalând applicații și ștergând istoricul de căutări. Deși sunt unele probleme, care pot fi adresate doar de specialiști tehniciani. Îndepărtarea cheilor manual e periculos și poate cauza daune serioase sistemului.

Tipuri / Funcții

Programele pentru curățarea registrului sunt create în serviciul calculatoarelor și repară, în primul rând, fișiere corupte sau care lipsesc. Multele oferă funcții caracteristice programelor de întreținere a calculatorului. Funcțiile tipice ale unui program adecvat pentru curățarea registrului sunt:

 • scanarea și repararea registrului (separat sau grupat);
 • curățarea fișierelor de sistem – coșul de gunoi, fișiere temporare, fișiere jurnal, etc.;
 • curățarea programelor și utilităților – arhivele browser-ului, cookie-uri, etc.;
 • dezinstalarea/repararea programelor;
 • dezactivarea rulării programelor la pronirea calculatorului;
 • meniu de includere/excludere;
 • scanare la intervale;
 • interfață simplă, ușor de mânuit;
 • posibilitate de backup și resturare;

După cum am văzut, cele mai multe programe pentru curățarea registrului au, mai mult sau mai puțin, aceleași funcții: scanează, curăță și repară. Unele au performanța mai rapidă, altele lucrează mai mult la curățare. Din punctul de vedere al prețului, poate părea ciudat, dar aceste programe nu sunt cele mai imporante, așa că pare inutil să plătești pentru ele. Pe de altă parte, un preț mic înseamnă calitate proastă, toți știm asta. Cu programe gratuite și cu plată pe piață, te putem asigura, că poți găsi unele utile și gratis.

Trenduri și dispute despre programele pentru curățarea registrului

Pe vreme ce numărul programelor pentru curățarea registrului de pe calculator crește, în ultima vreme sunt mulți sceptici care se îndoiesc de relevanța acestora. Disputele sunt bazate, în general, pe faptul că aceste programe nu fac schimbări mari ăn privința măririi performanței, ci mai degrabă încearcă să convingă utilizatorii să cumpere versiunea cu plată, ori pur și simplu funcționează ca spații de reclamă.

În plus sunt lucruri serioase care trebuie luate în vedere. În primul rând, există riscul dereriorării registrului: programele de calitate proastă pot cauza mai mult rău, decât bine, pentru că vor încerca să elibereze spațiu, fără a selecta între intrări și fișiere. În al doilea rând, și mai amenințător, pot fi programe rău intenționate, care facilitează instalarea malware-lor sau păcălesc utilizatorii ca aceștia să plătească, fără să le ofere vreun fel de ajutor real.

Recent, a apărut chiar și un termen, scareware, din cauza programelor care găsesc prea multe erori pe care le marchează ca fiind severe. Criticii spun că în cele mai multe cazuri erorile sunt doar intrări ale unor programe dezinstalate, care nu sunt nici rele, nici bune, iar îndepărterea acestora nu va îmbunătății performanța calculatorului. Deși, dacă un utilizator observă o problemă adevărată, care încetinește calculatorul, sau un fișier rău intenționat care s-a furișat în registru, un program onorabil de curățarea registrului ar fi o soluție potrivită. Din punctul de vedere al popularității, CCleaner este categoric numărul 1.

Cum să folosești adecvat un program pentru curățarea registrului?

Creează copii de rezervă ale registrului. Cele mai multe programe îndemnă utilizatorii să creeze copii de rezervă ale datelor, sau fac asta automat, în altele trebuie căutată opțiunea asta. Niciodată nu curăța registrule înainte să creezi un backup. Imediat ce observi probleme după curățare (de ex. un program nu pornește ca înainte), cel mai bine e să restaurezi registrule.

Nu exagera. Nu trebuie să cureți registrule mai des decât lunar. Poate că tu, în special, descarci mai multe programe ca să poți alege alternativa cea mai potrivită, apoi dezinstalezi restul. În acest caz poți scana încă o dată. În alte situații ajunge să scanezi o dată la fiecare lună.

Lasă calculatorul în pace o vreme. După scanare, când programul începe să îndepărteze și să repare problemele, lasă-l să-și facă treaba. Atunci când folosești calculatorul, acesta face schimbări în registru, astfel poți împiedica programul din a-și face treaba și pot apărea alte probleme.

Cele mai bune programe pentru curățarea registrului

Fără îndoială CCleaner a fost pe departe numărul 1 printre programele pentru curățarea registrului pe Windows, și continuă să fie. Este foarte ușor de folosit, gratuit, având o mulțime de funcții chiar și în plus, față de curățarea registrului. Este gratuit pentru folos personal, necomercial. Asigură-te că îl descarci de pe site-ul oficial, Piriform, pentru că alte pagini web pot încerca să te păcălească să cumperi un produs deghizat ca CCleaner. Înainte de a începe repararea, îți oferă posibilitatea de a creea un backup, astfel poți alege să repare toate problemele, sau unele specifice. Observație: este un CCleaner și pentru Mac, dar acesta nu curăță registrule, are alte funcții. Desigur există multe alternative la CCleaner. Alte programe cu o performanță minunată sunt: WiseCleaner, Auslogics, Eusing, AVG TuneUp, JetClean, WinUtilities, Registry Fixer, JV16, Glary Utilities, EasyCleaner, Iobit.

De exemplu, Auslogics Registry Cleaner este un program gratuit, care va afișa nivelul severității problemelor – scăzut, mediu sau mare – în urma scanării. Are o interfață simplă, un buton de reparare printr-un singur click și backup automat. Pe lângă toate astea, este absolut gratuit, cu actualizări gratuite, fără nicio limitare. Oferă control complet utilizatorului, în caz că vrea, și poți evalua rezultatele scanării și exclude intrările de registru din lista de curățare. Auslogics a fost testat de mai mulți experți și a primit feedback pozitiv, în general. O scanare durează doar câteva secunde și rezultatele sunt categorizate și grupate. Dacă nu ești interesat ăn detaliile rezultatelor există o opțiune pentru scanare și reparare.

Observație: setează Yahoo ca pagină de pornire și căutare.

Un alt exemplu este Wise Care 365 care e creat să stabilizeze și îmbunătățească performanța prin repararea erorilor. Curățare la intervale, opțiune de restabilire, diferite modalități de scanare și anexe foarte utile. Are o versiune gratuită și un abonament anual la 20$. Are o interfață foarte prietenoasă, e disponibil în mai multe limbi, are informații și îndrumări online foarte amănunțite și asistența 24/7 prin e-mail. Cele trei moduri de scanare sunt: normal, sigur și profund, plus posibilitatea de a seta scanări lunare, săptămânale sau zilnice. Funcțiia care nu e disponibilă în versiunea gratuită este curățarea la mai mulți utilizatori, unde administratorul unui sistem public sau de acasă de computere poate scana și repara registrule fără a se loga în fiecare cont (sau chiar setări de sistem pentru a optimiza conecțiunea la internet).

JV16 costă 35$ anual sau 99$ permanent (cu o perioadă de încercare de 60 de zile) dar a fost cel mai eficient. Scanarea a durat mai mult decât la CCleaner sau Auslogics, a și detectat mai multe probleme în sistem. Acest program pune la dispoziție găsirea și înlocuirea, monitorizarea, defragmentarea și curățarea unor intrări specifice de registru din sistemul Windows. Cu JV16 poți alege cât de agresivă să fie curățarea. Poți decide să ignori date legate de programe specifice (de ex.: antivirus, firewall, servere și programe de backup). Rezultatele scanării afișează chei de registru, nume de intrare, date modificate, nivelul severității, referința fișierului și motivul detectării; aceste rezultate pot fi exportate în format CSV, HTML și SQL. Copiile de rezervă și punctele de restaurare sunt bune. Singurul dezavantaj este că unii pot vedea interfața ca fiind neconvenabilă și greu de folosit, mai ales pentru începători.

JetClean, un program gratuit, are buton pentru scanare și reparare, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aștepți până când termină scanarea inițială. Poți apăsa și butonul Scanează Acum pentru a evalua rezultatele înainte de reparare. JetClean are și utilități suplimentare, de ex. Apps Clean, Windows Clean (le poți deselecta, dacă nu ai nevoie de ele momentar). Mai mult de atât, caută anumite probleme în registru, cum ar fi probleme la programele care rulează la pornirea calculatorului, destinații de programe, programe dezinstalate, fonturi, dispozitive virtuale, extensii de fișiere, etc. JetClean creează automat copii de rezervă, oferă posibilitatea de a seta intervale pentru scanări și are opțiune pentru oprirea calculatorului – după terminarea scanărilor și reparărilor în registru. Ca plus, are funcție care afișează informații despre sistem, optimizator pentru pornirea calculatorului, îmbunătățirea performanței, defragmentator de registru, dezinstalator de programe, booster de internet. Observație: pe parcursul instalării poate instala programe nedorite.

software gratuit de optimizare a PC-ului

FAQ

Q: De ce trebuie să curăț registrule?
A: Registrul sistemului stochează informații despre toate programele de pe calculator, uneori chiar și atunci când folosești doar o versiune trial, alte ori și când acesta conține un virus. Curățarea registrului este necesară pentru a scăpa de fișierele nedorite, virusuri, etc. din sistem.

Q: Ce este un program pentru curățarea registrului?
A: Este un software de la o parte terță având ca scop curățarea Windowsului.

Q: Ce face un program de curățarea registrului?
A: Îndepărtează elementele inutile din registrul Windows.

Q: Cât de des trebuie să curăț registrul?
A: În cazurile în care Windows semnalează o eroare, când ai un virus cu reclame în registru, etc.

Q: Microsoft are program pentru curățarea registrului?
A: Microsoft nu sprijină folosirea programelor pentru curățarea registrului.

Q: Mac are registru?
A: Nu, sistemul de operare Mac este complet diferit de Windows.

Q: Care e cel mai bun program pentru a curăța Mac?
A: Te sfătuim să încerci CCleaner sau CleanMyMac X.

Q: Cât de sigur e să folosești un program pentru curățarea registrului?
A: Ai și în acelaș timp nu ai motive pentru îngrijorare. Unele programe îți vor sugera să creezi o copie de rezervă a registrului, înainte să-l cureți.

Q: Cum să aleg cel mai bun program pentru curățarea registrului?
A: Fiecare program are pro și contra, valori diferite. Citește articolul de mai sus pentru evaluări detaliate.

Q: Cum pot curăța registrul manual?
A: Apasă combinația Win+R, apoi introdu comanda ”regedit” și apasă Enter. Dă click pe semnul plus ca să expanzi secțiunea pentru editarea registrului. Găsește HKEY_LOCAL_MACHINE. E recomandat să ceezi o copie de rezervă înainte: dă click pe File în bara de instrumente, caută, apoi selectează Export, dă-i un nume fișierului și salvează-l.

Q: Curățarea registrului crește viteza calculatorului?
A: Performanța calculatorului nu va crește, cel mai probabil, însă browserul poate avea o viteză mai bună și mai puține erori.

Q: Care e cea mai bună alternativă pentru CCleaner?
A: O soluție interesantă pe care o recomandăm este Advanced SystemCare de la IObit, sau oricare alt program de pe lista noastră, după preferințele tale.

Q: Ce alternative sunt pentru CCleaner pe Ubuntu?
A: Poți lua în considerație BleachBit, Stacer, Ubuntu Cleaner sau GCleaner.

Q: CCleaner vs Wise Registry Cleaner
A: Pe baza testelor noastre Wise Registry Cleaner găsește mult mai multe erori, este mai potrivit pentru folos comercial. Pe de altă parte va încerca să instaleze alte programe.

Q: CCleaner vs CleanMyMac
A: Așa CleanMyMac X, cum și CCleaner sunt soluții de încredere pentru curățarea sistemului Mac. CCleaner are versiune gratuită care te ajută să cureți fișierele nedorite ale browserului. CleanMyMac X are numeroase unelte pentru curățare, care îndepărtează fișierele rău intenționate și crește viteza sistemului.

Q: CCleaner vs Avast
A: Pe vreme ce Avast este adecvat pentru protecția generală a calculatorului și scanare, acesta și curăță. CCleaner e cunoscut pentru repararea sigură a calculatorului, iar prețul versiunii plătite este jumate, față de prețul lui Avast.

About author

Kristina Kurhanska
Kristina Kurhanska

Kristina Kurhanska este analist IT senior pentru evaluarea obiectivă a programelor software, SaaS, dezvoltării web și companiilor IT de marketing.

Kristina Kurhanska is a senior IT analyst at ThinkMobiles. For over 5 years she has written reviews about software, SaaS, web & mobile development companies, digital marketing agencies, etc. Kristina is sharp on the latest software technologies and trends on the global market.