ThinkMobiles is one of most trusted companies conducting IT & software reviews since 2011. Our mission is to provide best reviews, analysis, user feedback and vendor profiles. Learn more about review process.

Test & jämförelse av 15 gratis verktyg för registerrensning

Kristina Kurhanska

Kristina Kurhanska är en senior IT-analytiker som levererar opartiska recensioner av mjukvara, SaaS, webbutveckling och IT-marknadsföringsföretag.

Disclosure:

We may receive compensation when you click on links. Neither our writers nor our editors get paid to publish content and are fully committed to editorial standards .

Program för registerrensning är viktiga eftersom de kan ta bort hundratals värdelösa inmatningar i registret från en Windows-enhet. Det kan till exempel vara filer som inte existerar längre och som skulle ta timtal att radera manuellt. Istället för att publicera en typisk lista över program så vill vi ta tillfället i akt att testa och jämföra gratis verktyg för registerrensning.

Vi har valt ut de 10 främsta registerrensarna som har flest positiva användaromdömen online. Över lag tar samtliga bort bland annat ogiltiga klassnycklar, programgenvägar, delade DLL:er, sökvägar för applikationer, hjälpfiler, filassociationer, tomma registernycklar, etc. De flesta av dem tillhandahåller användbara funktioner, såsom förloppsindikator, schemaläggning av scanningar, allvarlighets indikator, ignoreringslista, automatiska säkerhetsuppdateringar, uppstartshanterare, starta med Windows och loggfiler. Och givetvis har alla dessa program för registerrensning en funktion för ”ett-klick-reparation”. Läs vidare för att ta del av vår guide för mjukvaror av denna typ.

Vårt upplägg för testerna var ganska uppenbart: se hur många fel varje registerrensare hittade och fixade, samt hur de påverkar PC:ns prestanda. Vi använde en stationär PC i snittsegmentet med 8 GB RAM och Windows 7 Professional. Vi ska dock börja med en snabb summering av lite grundläggande info och beskrivningar.

I. Kort summering

Mjukvara Gratis Test Pro-pris Installationsfil Storlek Språk
IObit $19.99 48 MB 163 MB 34
Auslogics $8.48 15 MB 51 MB 7
AVG PC TuneUp $24.95 25 MB 60 MB 61
CCleaner 15 dagar $28.95 5 MB 5 MB 1
Defencebyte 1 MB 2 MB 31
Eusing 14 dagar $19.97 6 MB 8 MB 20
Glarysoft 60 dagar $39.99 59 MB 208 MB 26
System Mechanic $39.99 10 MB 43 MB 43
JetClean $39.95 6 MB 15 MB 21
jv16 Power Tools 4 MB 17 MB 28
LRC $39.96 52 MB 18 MB 10
Pointstone 4 MB 10 MB 1
Registry Life $19.97 6 MB 26 MB 50
WinUtilities 6 MB 19 MB 1
Wise Care 365 $39.95 18 MB 76 MB 2

Vi har mätt hur många registerfel dessa 15 verktyg har hittat och fixat, såväl som hur de påverkar PC:ns tid för uppstart. För att få rättvisa resultat har vi återställt till en och samma kontrollpunkt innan varje test. Du ser resultaten i tabellen nedan, men kom ihåg att en registerrensare inte är ett verktyg för PC-underhåll och inte är designad för att snabba upp eller optimera en dator. Registerrensare hjälper enbart till att fixa registerfel.

II. Jämförelse av funktioner

Mjukvara Säkerhetskopiering Återställ Redigerare Granskare Sökning Defragmentering Schemalägg
IObit Pro Pro
Auslogics Pro Pro
AVG PC TuneUp Pro Pro Pro
CCleaner
Defencebyte Pro
Eusing
Glarysoft
System Mechanic Pro Pro Pro Pro Pro
JetClean
jv16 Power Tools Pro
LRC
Pointstone
Registry Life
WinUtilities
Wise Care 365 Pro

III. Prestandatester

Denna tabell visar i detalj hur många fel som hittades av varje registerrensare, vilket kan hjälpa dig att välja den bästa för dina personliga behov. Den visar även en summering av de fixade felen och förbättringen i systemladdningen.

Mjukvara Activex- och klassfel Ej existerande filsökväg DLL:er saknas Senaste dokument Filändelser Avinstallations-fel Andra fel Totalt fixade
IObit 83 2 25 1 87 5 203
Auslogics 12 1 1 202 1 217
AVG PC TuneUp 12 8 9 Pro
CCleaner 10 12 1 1 24
Defencebyte 328 5 20 14 36 4 407
Eusing 1 80 12 2 189 24 308
Glarysoft 92 30 122
System Mechanic 2 1 Pro
JetClean 329 12 12 8 200 25 586
jv16 Power Tools 2 1 2 Pro
LRC 26 12 12 17 67
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
Pointstone 6 10 12 18 3 166 215
WinUtilities 12 52 12 21 53 150
Wise Care 365 342 12 12 181 21 573

Nu ska vi kort beskriva vad vi upplevde med dessa 15 olika gratis registerrensare.

Bästa mjukvaran för registerrensning

Advanced SystemCare registry cleaner

Om du vill ha ett verktyg för PC-rensning/optimering och (!) dataskydd i en enda lösning så kan du titta på Advanced SystemCare från Iobit. Det har gott om verktyg och funktioner, men i recenion ska vi titta på de som är relaterade till registret. Vi har provat gratisvarianten av version 12.5.0, och den fann 848 fel efter runt sex minuters sökning. Det är även värt att nämna att realtidsbevakning av systemets tillstånd nyligen har lagts till i denna gratisversion, vilket är sällsynt för sådan här mjukvara.

Pros

 • Välorganiserat gränssnitt
 • 12 områden för PC-optimering
 • Bevakning i realtid

Cons

 • Kan inte scanna externa filer
 • Problem med att minimera fönstret
 • Åtkomstkarantän efter scanning

Utöver att ta hand om registerproblem kan advanced SystemCare göra mycket annat för dig: rensa bort skräpfiler, frigöra diskutrymme, förbättra RAM och CPU, bevaka webbsurfning och blockera misstänkt eller skadligt innehåll. När det kommer till registerrensning så har programmet fliken ”Rensa & optimera” – den påbörjar en scanning av systemet (du kan stoppa men inte pausa den). Denna funktion för ”rensning” riktar in sig på diverse PC-områden, tolv för att vara exakt, och för att få reda på vilka dessa områden är vill vi be dig att läsa vår fullständiga recension av Advanced SystemCare.

free registry cleaners

System Mechanic hittar automatiskt gamla, oanvända och trasiga registernycklar som kan sakta ned systemregistret. Den letar reda på ogiltiga DLL-nycklar, filassociationer och referenser, och fixar dem sedan på sekunder. Scanningsrapporten finns tillgänglig i två format: kort och detaljerad. I det första fallet ser man bara antalet fel och erbjuds att fixa dem med ett klick. Den kompletta rapporten sorterar felen i kategorier med förklaringar och tips, vilket låter användare specificera vilken typ av fel som ska elimineras.

Pros

 • Detaljerad rapport
 • Prestanda Tips
 • Schemaläggare

Cons

 • Vissa funktioner är inte tillgängliga i gratisversionen
 • Ingen manuell borttagning av fel
 • Registerrensning är en del av en fullständig systemsökning

System Mechanic har ett inbyggt center för säkerhetskopiering som kan ångra alla ändringar i systemet. Den fullständiga sanningen inkluderar skräpfiler och temporära filer, vilket hjälper dig att frigöra diskutrymme. I Pro-versionen visas dessutom rekommendationer för att förbättra PC:n och internetuppkopplingen. Registerrensning finns endast tillgänglig som en del av den fullständiga PC-scanningen, och du kan schemalägga regelbundna rensningar.

gratis datoroptimeringsprogramvara

best registry cleaner

Gratisversionen av Wise Care 365 erbjuder faktiskt riktigt mycket: en schemaläggare för rensning, ändrar automatiskt säkerhetskopia, lösenordsgenerator och olika typer av scanningar (normal, säker eller djup). En Pro-version för $30 kommer med många extrafunktioner, som åtkomst för flera användare, system-boost samt finjustering och optimering. När vi scannade vår PC så fann det 160 fel, vilket är fler än många andra.

Pros

 • Schemaläggare för skanningar
 • Enkelt, rent gränssnitt
 • Snabb prestanda

Cons

 • Kommer försöka att installera andra program

Om du letar efter en gratis registerrensare för Windows 10 eller äldre versioner, är detta ett bra val för att få tillgång till grundläggande registerfunktioner. Användare kan hitta och sedan utforska problemen och deras beskrivningar efter att programmet är klar med sin scanning och analysering av systemet. Det finns en möjlighet att skapa en genväg för att göra regelbunden rensning enkelt – gå till Settings(Inställningar) > Autorun(Autokör) > tryck på “Clean with 1-click“(”Rensa med 1 klick”)-ikonen. Defragmentering av registret och säkerhetskopiering är också tillgängligt.

4 of 15

CCleaner

Ccleaner review

CCleaner är otvivelaktigen en av de populäraste gratis registerrensarna bland användare globalt. I vårt test hittade den 16 fel, men vi skulle vilja påpeka följande: CCleaner är inte bara ett program för registerrensning, eftersom det inte bara optimerar registret. Man kan installera det från en körbar fil eller köra en portabel version. Det finns även en Pro-version som erbjuder realtidsbevakning, automatiska uppdateringar och premium-support, som kostar $25.

Pros

 • Ignoreringslista
 • Stor uppsättning funktioner
 • Regelbundna programuppdateringar

Cons

 • Visar ofta popups
 • Snabbar inte på uppstart

CCleaner kan ta bort registernycklar och registervärden som pekar mot filer och program som inte längre existerar. Samma sak gäller DLL-filer, filändelser, COM/ActiveX-objekt, typbibliotek, etc. Verktygssektionen låter dig se, ändra eller avinstallera program samt hitta och ta bort filer som tar upp mycket diskutrymme. Man kan använda gratisversionen av CCleaner på två olika sätt: komplett installation eller den portabla versionen som inte kräver installation.

gratis datoroptimeringsprogramvara

registry fixer free

Appen Computer Optimizer kommer från det australiensiska mjukvaruföretaget defencebyte och kommer med verktyg för registerrensning, bland andra användbara funktioner. Scanningsalternativen för registerrensning inkluderar systemmjukvara, delade bibliotek, uppstartsinmatningar, virtuella enheter, historik, etc. Ytterligare verktyg i Computer Optimizer inkluderar hanterare av Windowstjänster, avinstallerare, schemaläggare, etc., och kan också vara användbara. För tillfället erbjuder de rabatter, så för 1 PC kostar appen $39, för 3 enheter $79 och för 5 enheter $111.

Pros

 • Scannar och fixar snabbt
 • 15-dagars testperiod
 • Teknisk support 24/7

Cons

 • Programmet är i behov av uppdateringar och mer arbete
 • Kan vara svårt att konfigurera

free registry cleaner software

Med Eusing kunde vi hitta 63 fel på vår PC. Det är ytterligare ett verktyg för registerrensning och mycket enkelt att använda. Det snabbar inte upp systemet särskilt väl, men det är bra för att rensa i registret. Eusing är en gratis registerrensare som fungerar på Windows 98, Me, 2000, XP, 2003, Vista samt Windows 7, 8 och 10.

Pros

 • Ingen licens – helt gratis
 • Kompatibelt med äldre versioner av Windows
 • Flera språk, portabel version

Cons

 • Otillräcklig data om registerproblem efter scanningen
 • Kan behöva en uppföljande rensning med RegEdit

Det scannar Windowsregistret efter ogiltig information, och tillhandahåller sedan en lista av fel som hittats. Där kan man se problemen, deras registernycklar samt värden för varje inmatning. Det finns även säkerhetskopiering för reparerade inmatningar samt en Uppstartshanterare för att se/redigera applikationerna som startas automatiskt med Windows. Menyn kan presenteras i ett av 33 olika språk.

gratis datoroptimeringsprogramvara

best registry cleaner for Windows 7

Det här är egentligen en uppsättning verktyg för PC-optimering som inkluderar funktionen “Rensa och snabba upp min dator” – ett verktyg för registerrensning. Under vårt test upptäckte det 35 fel. Andra användbara verktyg från Macecraft Software är Historierensaren, Filrensaren, Uppstartsoptimeraren, Registerkompaktorn, Windows AntiSpy och Mjukvaru-avinstallerare. Gratisversionen ger dig full funktionalitet i 60 dagar, och en prenumeration kostar $11 om året.

Pros

 • Enkelt att använda
 • Automatisk säkerhetskopiering av registret
 • Massor av inställningar

Cons

 • Mindre användarvänligt än andra verktyg

Gratis, lättviktigt och kompatibelt med alla Windows-versioner. Efter scanningen kan du spara resultaten som CSV-, LiteLS-, HTML-, EML-, DAT- eller SQL-filer, och till och med skriva ut dem. Fel kan ses separat i stor detalj i Registerredigeraren. Användare kan sdessutom söka efter processer, appar och filer med hjälp av sökord. En ytterligare funktion är svartlistning av webbplatser.

Microsoft registry cleaner tools review

En stor, väletablerad försäljare av säkerhetsmjukvara har introducerat registerrensaren AVG PC TuneUp. På webbplatsen hävdar AVG att TuneUp kan förbättra uppstartstiden med 77 %, men vårt lilla test visade inte riktigt lika optimistiska siffror – 95 sekunder innan rensning och 91 sekunder efter rensning, vilket är runt 13 %. Detta program har dock goda egenskaper och hittade totalt 108 registerfel i vårt test.

Pros

 • Körs tyst i bakgrundsläget
 • Stor funktionalitet, rent gränssnitt
 • Frigör diskutrymme efter rensning

Cons

 • Ingen funktion för att “ångra radering”
 • Årlig licens kostar $50

Det tar bara upp 52 MB utrymme på hårddisken, och uppsättningen av funktioner inkluderar sovläge, borttagning av oönskad mjukvara, diskrensning, webbläsarrensning såväl som ”grundläggande” funktioner, som att radera filer, optimera internetuppkopplingen samt att rädda filer som raderats av misstag eller skadade filer.

gratis datoroptimeringsprogramvara

free registry cleaner tools

Programmet grupperar upptäckta fel och problem i “filassociationer”, “historiklistor” och “saknad mjukvara”, vilket är behändigt. Det visar även platserna för registerfel så att man kan öppna dem direkt. Under vårt test hittat Auslogics 31 fel.

Storleken hos installationsfilen för v.7.0.17.0. är 12.2 MB och det behöver 42 MB diskutrymme. En av dess främsta fördelar är att det är freeware. Auslogics fungerar på Windows 10, 8 och 7 (64- och 32-bit), såväl som 32-bitversionerna av Vista och XP. Detta program finkammar bland annat genvägar, filändelser, hjälpfiler, uppstarts-appar, typsnitt, etc. när det söker efter problem.

Pros

 • Helt gratis
 • Enkel installation, fix med ett klick
 • Erbjuder automatisk säkerhetskopiering

Cons

 • Kan installera ytterligare mjukvara

En bra funktion är förmågan att pausa och fortsätta med programmets arbete när som helst. I Auslogics Cleaner presenteras upptäckta problem i grupper och enligt hur viktiga de är – låg, medel eller hög. För många användare finns det även andra potentiellt användbara inslag: att se varje fel separat genom att högerklicka på det i resultaten, flexibel säkerhetskopiering och återställningspunkter till alla tidpunkter, ignoreringslista, en ”1-klick-fix”-knapp vid namn ”Scanna och reparera”.

free registry cleaner Windows 10

Det visade inte det totala antalet fel när vi körde det första gången, men Little Registry Cleaner hävdar att det rensar bort fler problem än andra gratis registerrensare. Denna rensare är helt gratis, och du kan specificera mappar för säkerhetskopior, exkludera vissa filer/mappar och bestämma ett scanningsschema.

Pros

 • Faktisk freeware och öppen källkod
 • Bra prestanda
 • Enkelt arbetsflöde

Cons

 • Vaga beskrivningar av fel
 • Möjlig nedsaktning under rensning
 • Bristfällig vägledning

Detta program finns i 17 olika språk, inklusive engelska, arabiska, kinesiska, franska, tyska, grekiska, ryska, spanska, m.fl.

gratis datoroptimeringsprogramvara

11 of 15

JetClean

free registry cleaner programs

Störst antal fel – 347 – hittades av registerrensaren JetClean, som även den är gratis. Den erbjuder 1-klick-fix, automatisk avstängning efter reparation, scanning efter specifika problem (t. ex. sökvägar för applikationer, uppstart, DNS-cache, minne, ljud, typsnitt, virtuella enheter). Extraverktygen är även de välkomma – programavinstallerare, uppstartsorganiserare, prestandahöjare och defragmentering av registret.

Pros

 • Nöd-säkerhetskopiering
 • Snabba scanningar, bra gränssnitt
 • Portabel version

Cons

 • Vissa funktioner endast i Pro-versionen
 • Onödiga program i installationsprogrammet

I “Ignore List Log files”(“Loggfiler för ignoreringslista”) så sparas alla rapporter från varenda rengöringsåtgärd. JetClean tillhandahåller dessutom ett verktyg för hårdvaruinformation, spolning av DNS-cachen och schemaläggning av automatisk rensning. Över lag är det ganska effektivt på att minska systemfel och nedsaktningar, såväl som att hitta och radera skräpfiler i papperskorgen, de senaste dokumenten, temporära filer, loggfiler, urklippen och minnesdumpar.

best registry cleaner softMed verktyget WinUtilities fann vi 161 fel. Med det kan man även välja vilka områden som ska scannas, skapa en återställningspunkt och exportera loggen med felen som en HTML-fil. Vidare är det även behändigt med funktioner som automatisk borttagning av återställningspunkter efter ett antal dagar – detta för att spara på diskutrymme på din PC. Den köpta licensen erbjuder support för tre enheter, diskoptimering, filkryptering och support 24/7.

Pros

 • Bra prestanda
 • Behändiga inställningar

Cons

 • Väldigt grundläggande
 • Brist på avancerade funktioner

Detta rensningsverktyg inkluderar fler än 20 moduler, inklusive säkerhetskopiering av hårddisken, diskborttagare, säkerhetskopiering och återställning av registret samt diskanalys och defragmentering, för att nämna ett fåtal.

gratis datoroptimeringsprogramvara

download registry life

Detta verktyg från ChemTable är helt gratis, trots att det har så många funktioner. Det känner igen 20 typer av fel på alla registernivåer. Det fungerar i två olika lägen: Klassiskt – utför en standardsökning efter fel; samt Express – låter dig anpassa sökparametrarna och platserna. Ytterligare funktioner: uppstartshanterare, ignoreringslista, registeroptimering (rekommenderas att användas regelbundet för att minska registerfragmentering).

Pros

 • Kopplat till Registeredigeraren
 • Omfattande resultatfönster
 • Kraftfull autokör-hanterare

Cons

 • Reklam för ChemTable-produkter

free registry cleaner

Efter scanningen visar Pointstone en utvärdering av strukturnivån för varje registerinmatning, vilket låter användare manuellt söka efter orsaken till problemet. För borttagbar och nätverksbaserad media finns globala exkluderingar för scanningen tillgängliga – detta för att spara inställningar för temporärt otillgängliga enheter. Funktionslistan blir större om du kombinerar det med Pointstone System Cleaner.

Pros

 • Återställningshanterare
 • Kan bortse från fel orsakade av borttagbara enheter

Cons

 • Otympligt resultatfönster

gratis datoroptimeringsprogramvara

glarysoft registry repair review

Glarysoft är en välkänd försäljare av verktyg för PC-optimering och justering för Windows. Först och främst bör vi notera att Glarysoft Registry Cleaner även innehåller en funktion för mjuvaruuppdatering som låter dig få nya versioner automatiskt. Detta är inte typiskt för gratis registerrensare. För varje registerfel så visas en beskrivning, plats, möjlig lösning och redigerare. När du kör programmets körbara fil så börjar scanningen automatiskt. Detta är väldigt behändigt eftersom programmet inte fungerar i bakgrunden (i systemfältet).

Pros

 • Export av scanningsresultatet
 • Ignoreringslista med 2 nivåer

Cons

 • Djupsökning ej tillgänglig i gratisversionen
 • Ingen Pro-version som separat app

P.S. Ytterligare några dugliga registerrensare.
Om du inte gillar något av dessa 15 verktyg kan du även ta en titt på AML , SlimCleaner, Kingsoft PC doctor, EasyCleaner, Argente, Cleanersoft Free Registry Fix, nCleaner, ACleaner, Registry Distiller, och RegSeeker.   
gratis datoroptimeringsprogramvara

Guide för registerrensare

Vad är en registerrensare?

Upplever du att din stationära eller bärbara dator har blivit långsammare? Har du en mindre kraftfull dator med några år på nacken eller kör du äldre versioner av Windows? Saknar din dator CPU och/eller RAM för att klara av dagens applikationer? Då kan mjukvara för PC-optimering, som registerrensare, vara ett bra alternativ för att ta tag i problemen.

Visst finns verktyget Windows Disk Cleanup, men det är inte lika effektivt som registerrensare och tar främst tag i papperskorgen, temporära filer och systemfiler. Ett typiskt program för registerrensning kan göra mycket mer än så: ta bort temporära internetfiler, webbläsar-cache och historik, skräpfiler, loggfiler, minnesdumpar för systemet, bloatware samt miniatyrbilder, och dessutom stänga av onödiga bakgrundsprogram. En registerrensare är i grund och botten en applikation från tredje part som är designad för att ta bort överflödiga och föråldrade filer från Windows-registret. Mer avancerade rensare kan även korrigera ogiltiga registernycklar.

Varför använda registerrensare? Registerdatabasen är enorm och komplex, så det är smärtsamt tidskrävande att redigera den manuellt. Om du vill kolla själv, prova att öppna Kör-fönstret, skriv Regedit och öppna Registerredigeraren – en hierarkisk struktur av registernycklar som innehåller tusentals inställningar för programmen på användarnas datorer (som bland annat kan användas för att anpassa Windows).

Med en gratis eller köpt registerrensare kan vi automatisera processen med att hitta inmatningar som är ogiltiga, trasiga eller saknas, och lösa dessa problem. De huvudsakliga fördelarna med att köra sådana appar då och då är: att frigöra utrymme, att öka prestandan och att hjälpa till att ta bort skadliga program (malware). Ja, i teorin kan du underhålla registret utan någon speciell mjukvara genom att avinstallera appar eller rensa webbläsarhistoriken. Det finns dock vissa problem som bara tekniska specialister kan ta tag i. Att ta bort nycklar manuellt kan vara farligt och åsamka skada på systemet.

Typer/funktioner

Registerrensare är datorverktyg som huvudsakligen ska reparera filer som är korrupta eller saknas. Många av dessa verktyg tillhandahåller ytterligare funktionalitet som faller under kategorin PC-underhållsmjukvara. Vanliga funktioner hos bra registerrensare är:

 • Registerscanning och korrigering (selektivt eller i grupp);
 • Rensare av systemfiler – papperskorgen, temporära filer, loggfiler, etc.;
 • Applikations- och verktygsrensare – för webbläsare-cache, cookies, etc.;
 • Verktyg för avinstallation/reparation av program;
 • Verktyg för att hindra programstart med Windows;
 • Inkluderings/exkluderingsmeny;
 • Schemaläggning av scanningar;
 • Enkelt, rent gränssnitt, lätt att installera;
 • Förmåga att säkerhetskopiera och återställa.

Som vi har sett har de flesta registerrensare mer eller mindre samma funktionalitet: de scannar, rensar och fixar. Vissa presterar snabbare än andra, medan vissa satsar på mer noggrann rensning. När det kommer till pris, så kan det verka konstigt, men dessa verktyg är inte den viktigaste mjukvaran att använda, så det är inte logiskt att betala mycket för dem. Å andra sidan kan låga priser innebära låg kvalitet – man får vad man betalar för. Med registerrensare som är gratis eller kostar kan vi dock hjälpa dig att hitta den mest effektiva gratisvarianten.

Trender & kontroverser med registerrensare

Mängden verktyg för rensning och optimering av din PC växer, men det har rått stor skepsis på senaste tiden angående hur relevanta de är. Kontroversen ligger i antagandet att många av dessa verktyg inte gör mycket för att öka prestandan, utan manar användare att köpa en betalversion eller bara använder utrymmet för reklam.

Vidare finns det andra grunder för diskussion, först och främst angående risk för registerskada: lågkvalitativa program kan göra mer skada än nytta eftersom många bara försöker frigöra diskutrymme utan att skilja på inmatningar och filer. Vidare, och än farligare, är att det kan finnas lömska verktyg som försöker installera skadliga program eller lura användare att spendera pengar utan att tillhandahålla någon faktisk hjälp.

Termen “skrämselprogram”, eller “scareware”, har till och med myntats för att beskriva program som tenderar att hitta alltför många fel och flagga dem som “kritiska” eller “allvarliga”. Kritiker säger dessutom att rapporterade fel oftast bara är inmatningar från avinstallerade program som varken är bra eller dåliga, och att borttagning av dem inte kommer att få PC:n att prestera bättre. Om en användare upptäcker ett riktigt problem som saktar ned enheten eller en fil från ett skadligt program som letat sig in i registret, är dock en välrenommerad registerrensare ett bra alternativ. När det kommer till popularitet är CCleaner definitivt #1.

gratis datoroptimeringsprogramvara

Hur använder man registerrensare på rätt sätt?

 • Säkerhetskopiera registret. De flesta av dessa verktyg manar användare att säkerhetskopiera sin data, eller så görs det automatiskt, även om alternativet måste aktiveras i vissa av dem. Påbörja aldrig en registerrensning utan att först ha skapat en säkerhetskopia. Så snart du märker av problem efter att rensaren (t. ex. att ett program inte startar som det brukade), är det bästa att återställa registret.
 • Gå inte till överdrift. Du måste inte rensa registret oftare än en gång i månaden. Det vill säga såvida du inte till exempel installerat flera liknande program för att se vilket som är bäst, för att sedan avinstallera resten – då kan det vara bra att köra en extra scanning. I alla andra fall räcker det att köra en scanning i månaden.
 • Lämna PC:n ifred ett tag. Efter scanningen, när verktyget börjar ta bort och fixa eventuella fel, ska du låta det göra sitt jobb. När du använder enheten så gör den ändringar i registret, vilket kan hämma rensningsprocessen och leda till misstag.

De bästa registerrensarna

Det går inte att förneka det faktum att CCleaner har varit den regerande mästaren bland registerrensare för PC, och det ser inte ut att ändras inom en överskådlig framtid. Det är superenkelt, gratis och erbjuder stor funktionalitet, även bortom registret. Det är gratis för icke-kommersiellt bruk, och se till att ladda ned det från det från Piriforms officiella webbplats, eftersom andra webbsidor kan försöka lura dig att köpa produkter som maskerats som CCleaner. Innan du påbörjar reparationen så erbjuder det dig att skapa en säkerhetskopia, och när resultaten kommer kan du välja att fixa alla eller bara enstaka problem. OBS: CCleaner finns även för Mac, men det rensar inte registret, utan utför andra funktioner. Men givetvis finns det gott om alternativ till CCleaner. Andra toppresterande verktyg inkluderar WiseCleaner, Auslogics, Eusing, AVG TuneUp, JetClean, WinUtilities, Registry Fixer, jv16, Glary Utilities, EasyCleaner och IObit.

For instance, Auslogics Registry Cleaner är till exempel en gratisapp som visar allvarlighetsgraden hos de problem som hittas – låg, normal eller hög. Den har ett enkelt gränssnitt, 1-klick-fix-knapp och automatisk säkerhetskopiering. Det är dessutom helt gratis, med gratis uppdateringar och utan några tidsbegränsningar. Det ger full kontroll till användaren, och om du vill kan du granska scanningsresultaten och exkludera inmatningar i registret från rensningslistan. Auslogics har testats av många industriexperter och fått positiva omdömen över lag. En scanning tar bara sekunder och resultaten gruppers i kategorier. Om du inte är intresserad av att gräva i resultaten så finns dock alternativet Scanna & reparera.

OBS: som standard ställer det in Yahoo som startsida och sökmotor.

Ett annat exempel är Wise Care 365 som är designat för att stabilisera och göra datorer snabbare genom att fixa fel. Schemaläggning av rensning, återställningsalternativ och olika typer av scanning är andra behändiga funktioner. Det finns en gratisversion och en som kostar $20 årligen. Det är användarvänligt, gränssnittet stöder flera språk, hjälpdokumentationen online är omfattande och det finns en 24/7-support via e-post. Det tre typerna av scanning är normal, säker och djup, och man kan schemalägga månatligen, veckovis eller dagligen. Vissa funktioner finns inte i gratisversionen, inklusive rensning för flera användare, vilket låter administratörer scanna offentliga datorer eller hemdatorer med flera användare, och sedermera fixa registret utan att logga in på varje konto. Ett annat exempel är optimering av systeminställningar för att förbättra internethastigheten.

jv16 kostar $35 årligen eller $99 för en livstidslicens (med 60 dagars testperiod), och visade sig vara ett av de effektivaste. Scanningen må ta längre än med CCleaner och Auslogics, men det hittar fler systemproblem. Detta program låter dig hitta och ersätta specifika registerinmatningar samt bevaka, defragmentera och rensa Windows-registret. Med jv16 kan du välja hur aggressiv rensningen ska vara, och till exempel bestämma att data relaterad till specifika program (som antivirus, brandvägg, server och säkerhetskopiering) ska ignoreras. Scanningsresultaten visar registernycklar, inmatningsnamn, datum för modifiering, säkerhetsnivå, filreferens och anledning till upptäckt, och resultaten kan exporteras till CSV, HTML och SQL. Säkerhetskopior och återställningspunkter finns också. Den enda nackdelen är att vissa personer finner gränssnittet otympligt och ganska svårt för nybörjare.

Jetclean är ett gratis verktyg som har en “Scanna och reparera”-knapp, vilket innebär att du inte måste vänta på att den inledande scanningen ska bli klar. Det finns även en ”Scanna nu”-knapp som låter dig granska resultaten innan de fixas. Jetclean tillhandahåller dessutom andra verktyg, såsom Apps Clean, Windows Clean (avbocka de som du inte vill använda). Vidare kan du söka efter specifika problem i registret, som problem med uppstartsprogram, sökvägar för applikationer, avinstallerade program, typsnitt, virtuella enheter, filändelser, etc. Jeclean skapar automatiskt säkerhetskopior av systemet, erbjuder schemalagda scanningar och har ett alternativ för automatisk nedstängning efter att registerfelen har reparerats. Som om det inte vore nog finns det även ett systeminformationsverktyg, en uppstartsoptimerare, en prestanda-booster, en registerdefragmenterare, en internet-booster och en avinstallerare för mjukvara. OBS: under installationen kan det installera oönskad mjukvara.

gratis datoroptimeringsprogramvara

FAQ

Q: Varför måste jag rensa registret?
A: Systemregistret sparar information om alla program på din PC, till och med testversioner, och ibland kan virus göra sig hemma där. Att rensa registret är nödvändigt för att bli av med skräpet i systemet, som virus, etc.

Q: Vad är mjukvara för registerrensning?
A: Registerrensare är verktyg från tredje part vars enda syfte är att rensa upp i Windows.

Q: Vad gör en registerrensare?
A: Den tar bort överflödiga inmatningar från Windows-registret.

Q: Hur ofta måste jag rensa i registret?
A: När du får fel i Windows, när det finns ett annonsvirus i registret, etc.

Q: Har Windows en registerrensare?
A: Microsoft stödjer inte användningen av registerrensare.

Q: Har en Mac ett register?
A: Nej, Mac OS X fungerar inte alls som Windows OS.

Q: Vilken är den bästa mjukvara för att rensa en Mac?
A: Vi råder dig att överväga CCleaner eller CleanMyMac X.

Q: Är registerrensare säkra?
A: Ja, du behöver inte oroa dig. Vissa verktyg manar dig till och med att säkerhetskopiera registret innan det rensas.

Q: Hur väljer man den bästa registerrensaren?
A: Varje mjukvara har sina egna för- och nackdelar. Läs recensionerna högre upp i artikeln.

Q: Hur rensar man registret manuellt?
A: Tryck på Win+R tillsammans, skriv i kommandot “Regedit” och tryck Enter. Klicka på plustecknet för att expandera en sektion i registerredigeraren. Hitta HKEY_LOCAL_MACHINE. Innan du går vidare är det bäst att göra en säkerhetskopia: klicka på Fil (File) i verktygsfältet, bläddra ned och välj “Export”, döp filen och klicka på Spara (Save).

Q: Blir datorn snabbare av att rensa registret?
A: Hastigheten hos PC:n kommer mest troligt inte att öka, men webbläsaren kan bli snabbare och man kan bli av med fel.

Q: Vilket är det bästa altenativet till CCleaner?
A: En intressant lösning som vi rekommenderar är Advanced SystemCare av Iobit, eller något annat från listan som lockar dig.

Q: Vilka är CCleaner-alternativen för Ubuntu?
A: Du kan överväga BleachBit, Stacer, Ubuntu Cleaner eller GCleaner.

Q: CCleaner kontra Wise Registry Cleaner
A: Baserat på våra tester hittar Wise Registry Cleaner många fler fel och lämpar sig bättre för kommersiellt bruk. Å andra sidan kommer det försöka att installera andra program.

Q: CCleaner kontra CleanMyMac
A: CleanMyMac X och CCleaner är båda välrenommerade och pålitliga lösningar för rensning av Mac. CCleaner har en gratisversion som effektivt låter dig radera skräp i webbläsaren. CleanMyMac X har ett brett utbud av rensningsverktyg, inklusive borttagning av skadliga program och systemoptimering.

Q: CCleaner kontra Avast
A: Avast är bra för datorskydd och scanning, men det utför även rensningsuppgifter. CCleaner är känt för sin säkra PC-reparation, och den köpta versionen är hälften så dyr som Avast.

About author

Kristina Kurhanska
Kristina Kurhanska

Kristina Kurhanska är en senior IT-analytiker som levererar opartiska recensioner av mjukvara, SaaS, webbutveckling och IT-marknadsföringsföretag.

Kristina Kurhanska is a senior IT analyst at ThinkMobiles. For over 5 years she has written reviews about software, SaaS, web & mobile development companies, digital marketing agencies, etc. Kristina is sharp on the latest software technologies and trends on the global market.